Отказаха финансиране на бебе заради дарителска сметка

1
Отказаха финансиране на бебе заради дарителска сметка
Снимка: Монитор

Фондът за лечение на деца отказа финансиране на изпадналото в будна кома бебе Филип Славков от Пловдив. Операцията за поставяне на клапна система в главата на детето обаче била спешна и се наложило родителите да бръкнат в дарителската сметка на малчугана.

Това съобщи майката на детето Светла Пенкова за в."Монитор". Тя уточни, че за купуването на клапната система, която трябвало да регулира повишеното вътречерепно налягане на детето, били необходими 5600 лева.

Мотивите фондът да откаже финансиране били, че имало разкрита дарителска сметка и парите в нея били достатъчни за закупуване на клапната система.

Имахме уверението, че в България поставянето на клапна система за регулиране на повишено вътречерепно налягане при хидроцефалия се поема от фонда. Факт е, че представихме протокол от лекаря, който извърши операцията и който я квалифицира като спешна. Факт е също, че отново фондът преди малко повече от година отказа да финансира лечението ни със стволови клетки с аргумента, че не попада в обхвата на финансираните от тях дейности”, припомни майката на бебето.

Тя уточни, че след първия отказ на името на Филип стартира мащабна дарителска кампания, но парите от нея са се събирали именно за лечението със стволови клетки в Москва. „Знаете, че парите се събират за лечение в Москва. Фондът обаче реши друго. Реши, че ще посегне на събраните от вас пари, за да докаже за пореден път, че няма ангажимент към Филип. Простете ми, но се чувствам обидена, защото моята държава е абдикирала от задължението си да се грижи за моето дете”, се обръща към хилядите дарители на момченцето майката Светла Пенкова. Тя уточни, че на този етап дарителската кампания за Филип няма да бъде подновявана, поне докато не свършат вече събраните пари за лечението му.

Следващото посещение на Филип в Клиниката за трансплантация на стволови клетки в Москва е планирано от 31 март до 4 април. Малкият Филип е роден през 2010 г., а година по-късно след по-рано поставена ваксинация прави възпаление на мозъка и изпада в будна кома.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари