РИОСВ - Велико Търново спря незаконен добив на пясък от Дунав

4
Действията са предприети след сигнали от жители на с. Вардим и граждански сдружения
Действията са предприети след сигнали от жители на с. Вардим и граждански сдружения Снимка: РИОСВ - Велико Търново

Действията са предприети след сигнали от жители на с. Вардим и граждански сдружения

РИОСВ – Велико Търново предприе действия за спиране на добива на инертни материали в границите на защитена зона Остров Вардим за опазване на природните местообитания и на дивите птици в землището на с. Вардим, община Свищов. Наложена е принудителна административна мярка – спиране на дейността и е съставен акт на нарушителя, посочват от екоинспекцията. Действията са предприети след постъпване на сигнали от жители на с. Вардим и граждански сдружения от края на месец февруари 2024 г. до момента.

На 12.03.2024 г. е извършена проверка на място от експерти на РИОСВ – Велико Търново и БДДР – Плевен, при която е констатирано, че в коритото на р. Дунав, между с. Вардим и остров Голям Вардим, се провежда добив на инертни материали от речното дъно. Съоръженията са разположени на значително разстояние от определения участък, за който от Изпълнителна агенция „Поддържане и проучване на река Дунав" – Русе е издадено разрешение за ползване.

За речния участък, където е констатирано изземването на наносни отложения по време на проверката, в РИОСВ – Велико Търново не е постъпвало уведомление за инвестиционно предложение, съответно не е извършвано съгласуване/одобрение на дейности, след провеждане на приложимите законово изискуеми процедури по оценка на въздействието върху околната среда и/или оценка за съвместимост. В допълнение, този участък попада изцяло в защитена зона BG0002018 Остров Вардим за опазване на местообитания и птици, обявена със заповед на министъра на околната среда и водите, уточняват от РИОСВ.

Статутът на пристанищния кей в производствената база на фирмата се изяснява. Към момента е известно, че за строеж „Специализирано пристанище за инертни материали" е наличен одобрен Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване от 2008 г., разрешение за строеж от 2010 г. и протокол за откриване на строителна площадка от 2013 г., съставени и издадени от съответните длъжностни лица към Община Свищов. Очаква се предоставяне на документация за строежа от съответните компетентни органи по Закона за устройство на територията (Община Свищов и РДНСК – Велико Търново).

За установените нарушения РИОСВ – Велико Търново спря принудително извършването на дейности от търновската фирма. Издаден е и акт за административно нарушение.

На 10.04.2024 г. от експерти на инспекцията е извършена проверка на място за последващ контрол по изпълнението на принудителната административна мярка и постъпили нови сигнали. Констатирано е, че изземването на наносни отложения в границите на защитената зона е преустановено. При проверка на 15.04.2024 г. е установено, че принудителната мярка се спазва. На 26.04.2024 г. не е констатирано изземване на наносни отложения в границите на защитената зона. Работи се в участъка с действащо разрешително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари