Остават часове до откриването на предизборната кампания

0
Местни избори 2023: Права и задължения
Местни избори 2023: Права и задължения Снимка: Община Русе

Местни избори 2023: Права и задължения

Както повелява традицията - месец преди провеждането на местните избори се открива предизборната кампания за всички кандидати. За тазгодишния вот това е в полунощ в четвъртък, 28 септември. Навлизането в кампания един месец преди изборите дава възможност на партиите, кандидатите и коалициите да представят идеите и програмите си за управление на градовете, малките населени места и селата, като се опитат така да мобилизират максимална подкрепа за себе си, предаде БГНЕС.

Изборите ще се проведат в два тура – първи тур на 29 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 5 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското управление има и села с по-малки кметства, в които има кметски наместници, но това не е избираема длъжност и те се назначават със заповед на кметовете на по-големите населени места. Така в някои общини избирателите ще гласуват четири пъти наведнъж - за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села).

За първи път ще можем да дадем вота си на местни избори с машина. На тези избори за общински власти освен машинно ще може да гласуваме и с хартия. 21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Общата стойност на обществената поръчка е около 9,180 млн. лева, като 700 хиляди лева от тях ще бъдат разходени за доставка на хартията за машинно гласуване. Прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е около 40 стотинки. Общо 3606 вида бюлетини ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. 265 вида ще са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида ще са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства 3041.

За да може един гражданин да гласува на вота на 29 октомври, той трябва да е живял (тоест, да има постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. На 15 октомври изтича срокът, в който гласоподавател може да поиска да гласува по настоящ адрес, а хора с увреждания да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

През 2019 сумата за вота беше в размер на близо 71 млн. лева, а сега необходимите средства, които данъкоплатците ще трябва да платят са над 100 млн. лева.

58 партии и 9 коалиции ще участват във вота наесен. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2019 г., когато българите можеха да избират между 59 партии и 7 коалиции. Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори.

Жребият на ЦИК определи номерата на бюлетините на някои от партиите и коалициите: ГЕРБ получи 7, ПП-ДБ - 66, БСП за България – 1, “Възраждане” - 42, “Спаси София” - 56, ДПС – 57, ИТН - 21, ВМРО – 4, а СДС– 25.

Очаква се битката за общинските постове да бъде тежка, а в столицата кмет вероятно ще бъде избран на балотаж, а съставът на общинския съвет по всяка вероятно ще бъде шарен.

За поредна година в навечерието на изборите депутатите ще излязат в предизборна ваканция в рамките на три седмици започващи от 6 октомври. Ваканцията е и единственият начин парламентарната трибуна да не бъде използвана за предизборна агитация. Откриването на предизборната кампания налага и строги правила за поведението на медиите – кандидатите могат да представят програмите и идеите си само след съответния договор между двете страни - правило, което строго се следи от Съвета за електронни медии. Абсолютно забранено е оповестяването на анонимни материали, както и на предизборни материали без издател; забранено е и публикуването на платени форми без съответното известяване за читателя. Забранено е и използването на националните химн, герб и знаме, както и на религиозни символи и знаци на чужди държави или общини в материали на български кандидати или партии. И задължително условие за публикуване на рекламни материали е оповестяването, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“. /БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари