Оправдаха мъж, излежал 48 години за убийство, което не е извършил

0
70-годишният Глин Симънс излезе на свобода през юли
70-годишният Глин Симънс излезе на свобода през юли

70-годишният Глин Симънс излезе на свобода през юли

Съдия от Оклахома оправда Глин Симънс, мъж, който е лежал в затвора почти половин век за убийство през 1974 г., което е най-дългата несправедлива присъда в САЩ, съобщи News Now, предаде БГНЕС.

70-годишният Глин Симънс беше освободен през юли, когато съдия разпореди нов съдебен процес. Но на 18 декември окръжният прокурор заявил, че няма достатъчно доказателства, които да наложат такъв процес. В заповед, ден по-късно, окръжният съдия от окръг Оклахома Ейми Палъмбо обяви Симънс за невинен.

"Този съд установява с ясни и убедителни доказателства, че престъплението, за което г-н Симънс е бил признат за виновен, осъден и лишен от свобода, не е извършено от него", се казва в съдебното решение.

"Това е урок по издръжливост и упоритост", заяви Симънс, след решението на съда. "Не позволявайте на никого да ви каже, че това не може да се случи, защото наистина може".

Симънс е излежал 48 години, един месец и 18 дни в затвора за убийството на Каролин Сю Роджърс по време на обир на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити. Това го прави най-дългогодишният затворник, който е бил оправдан, според Националния регистър на оправданията.

Симънс е само на 22 години, когато той и съучастникът му Дон Робъртс са осъдени на смърт през 1975 г.

По-късно наказанията са намалени на доживотен затвор поради решенията на Върховния съд на САЩ относно смъртното наказание. Симънс е заявил, че по време на убийството е бил в родния си щат Луизиана.

Окръжният съд отмени присъдата му през юли, след като установи, че прокурорите не са предали всички доказателства на адвокатите на защитата, включително и това, че един свидетел е посочил други заподозрени.

Симънс и Робъртс били осъдени отчасти заради показанията на тийнейджър, който е бил прострелян в тила. Тийнейджърът посочил няколко други мъже по време на полицейските разпити. Робъртс е освободен предсрочно през 2008 г.

Несправедливо осъдените, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение в размер до 175 хил. долара.

В момента Симънс се бори с рак на черния дроб, според неговия "GoFundMe", който е събрал хиляди долари, за да подпомогне разходите му по живота и химиотерапията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Аз
    Няма голяма полза от такова освобождаване от затвора. На тази възраст затвора му е станал дом. А човека едва ли вече може да живее на вън, без приятели, в самота?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари