Окончателно: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците от Украйна

0
Опозиция и мнозинство се скараха откъде ще дойдат парите за вноските
Опозиция и мнозинство се скараха откъде ще дойдат парите за вноските Снимка: БГНЕС

Опозиция и мнозинство се скараха откъде ще дойдат парите за вноските

Лицата със статут на временна закрила ще имат пълно здравно осигуряване у нас, гласува парламентът, който приема на второ четене поправки в Закона за здравното осигуряване. Депутатите от опозицията и мнозинството обаче дълго спориха кой ще покрие вноските им в Здравната каса, пише Dir.bg.

Част от парите ще дойдат от неизползвани средства от предишни европейски програми, които ще бъдат пренасочени. Възможности за финансиране трябва да се търсят и по линия на инструментите на ЕС за сметка приоритизиране на разходите. Акт на Министерски съвет обаче ще определя впоследствие откъде ще идва финансирането - дали от бюджета, дали от евросредства или от очакваните пари, които ЕС ще отпуска за украинските бежанци на страните, които са ги приютили.

"Има много неизвестни - колко бежанци ще пожелаят временна закрила, каква част ще решат да ползват нашата здравна система, това изисква да имаме динамичен механизъм за вземане на решения", призна председателят на здравната комисия Антон Тонев, след като народните представители от опозицията го засипаха с въпроси откъде ще дойдат парите.

"Кажете откъде ще ги вземем тези пари, за да ги дадем на бежанците?", попита д-р Хасан Адемов от ДПС. Той критикува закона, че в него е записано единствено "източник на финансиране", без да се посочва кой ще бъде той. Депутатът от ДПС напомни още, че за да се прехвърлят парите от бюджета към този на НЗОК, ще трябва последният да се актуализира също.

Елена Гунчева от "Възраждане" подкрепи позицията на д-р Адемов и напомни, че така се дискриминират българските граждани, които нямат пари за здравното си осигуряване. Гунчева посочи, че стотици хиляди българи си доплащат за лечение, а много деца не могат да се оперират в чужбина, защото родителите им не могат да съберат нужните средства.

"От възможността ще се възползват най-вече майки с деца, избягали от войната", отвърна Искрен Митев от "Продължаваме Промяната".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    18
    Ихууу
    Платете им и социалните,да им се води стаж за пенсия!Шибани депутати!
  • 0
    17
    Димитър
    На мен НЗОК ми търси една осигуровка за декември 2020 и съм неосигурен в момента,на бежанците от скапаната Украйна държавата ще им плаща!!?ТЕ ЛИ ВИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ БЕ ХАРСЪЗИ?
  • -2
    16
    Ха-ха-ха
    Ей, пълно тука с тъпи рашистки тролчета! Ръсят слабоумия и се излагат пред умните хора! Жалки антибългари!
  • -1
    15
    ~~~~
    Като им стигнем заплатите и правата на европейските данъкоплатци, тогава да ги мислим. Освен това, нито един цент на европейски данъкоплатец не е вложен за българите от 15 години. Всичко си плащаме сами и ЕС ни го нарежда против правата и интересите ни. Не се заблуждавайте, схемата е хитро и сложно измислена с цел ограбване, не обърквайте и другите !
  • -1
    14
    Нели КОЛЕВА
    До 10-не съм работила никога в изброените от Вас "служби и службички"!Аз работя в частния сектор.Възмутена съм ,че парите на европейските данъкоплатци,вкл. българските се разходват по точно този начин,без да има ясна отчетност от ЕК.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари