Румен Гечев: Къде правителствата се избират от експерти?

1
Тук има разбирания, които противоречат на здравия разум, заяви депутатът от БСП
Тук има разбирания, които противоречат на здравия разум, заяви депутатът от БСП Видео: Euronews Bulgaria

Тук има разбирания, които противоречат на здравия разум, заяви депутатът от БСП

Забравяме да говорим за ГЕРБ-СДС и ПП. Можем да говорим само за национални приоритети, които БСП би подкрепила. Другите партии какво ще правят не знам, но ние като партия няма да подкрепим друга такава, независимо как се казва.

Това каза проф. Румен Гечев, депутат от „БСП за България“, предава Euronews Bulgaria.

Ето какво още сподели той:

"Първата коалиция ГЕРБ-СДС не са си свършили работата и към момента нямаме яснота за техните приоритети. Ние коалиция с ГЕРБ отдавна сме заявили, че няма да направим. Но те могат да предложат национални приоритети и тогава нашата партия и членовете ѝ ще кажат, дали подкрепят включването на БСП в тези национални приоритети без да правим коалиция.

Няма как да подкрепим иначе правителство на ГЕРБ-СДС. В тази конкретна обстановка в България правителство на малцинството няма как да стане.

Къде правителствата се избират от експерти? Един депутат и министър трябва да е експерт в дадена област. Тук има разбирания, които противоречат на здравия разум. Да речем професионален експерт и професионален политик. Или хирург политик и хирург експерт. Това деление на експерти и не експерти е абсурдно.

Откъде накъде приоритет ще е Украйна? Трябва да бъде се приеме бюджетът за годината. Това, което казва служебният кабинет е добре да си го казва, и да си го четат. Но бъдещо правителство не трябва да изпълнява прогнози на служебното. Това, което предлагат те в бюджета е политическа поръчка. Те казват, че той се намира в лошо състояние и, че дефицитът ще е 6.4%. Но казват, че капиталовите разходи ще са 10 млрд. лв., а досега България не е харчила повече от 2 млрд. лв. Държавният дълг на България в момента е по-малък от на повечето страни в ЕС и от маастрихтските критерии.

България и Естония са отличниците на Европейския съюз по дълг. А дефицитът на повечето страни от еврозоната достигаше до 8-9% в последните години. Страните от еврозоната имат по-лоши показатели от България.

Ще има ли правителство, това е въпрос към г-н Бойко Борисов. Ако е БСП - ще ви отговорим. Сега първите две партии си проверяват списъците с министри и си пишат двойки в бележниците. Каква е отговорността на партия, която има 23 депутати в парламента.

Ние винаги сме готови да обсъждаме неща, които са полезни за България. Ако се обединим около национални приоритети, само тогава можем да постигнем нещо."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ф16
    Това нещо изпълзя от нейде.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари