Ирена Анастасова: Това парламент на Украйна ли е или на България?

3
По-рано днес стана ясно, че България ще даде малко над 16,5 млн. евро помощи за Украйна
По-рано днес стана ясно, че България ще даде малко над 16,5 млн. евро помощи за Украйна Снимка: БГНЕС

По-рано днес стана ясно, че България ще даде малко над 16,5 млн. евро помощи за Украйна

Какви са рисковете и очакванията от новия бюджет и ще се промени ли качеството на живот на хората в България?

"На второ четене ще подкрепим тези предложения, които отговарят на нашите политики, основно в социалната сфера. Днес слушам изявления от Борисов и Петков как, заради протестите културата сега ще бъде акцент в бюджета. Жалко е всичко това, защото докато ние не постигнем 1% за култура в брутния вътрешен продукт, което ни доближава до европейските държави, не можем да говорим изобщо, че това е приоритет. Това за мен е някакво подаяние след протестите на хората", това заяви народният представител от БСП Ирена Анастасова в студиото на "Денят ON AIR".

По-рано днес стана ясно, че България ще даде малко над 16,5 млн. евро помощи за Украйна.

"Този парламент откакто действа, с ускорени темпове и без всякакви дебати и без всякакви искри между ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ гласува само това. Само там нямат никакви разногласия. Когато става дума за помощ за Украйна. Аз затова питам – това парламент на Украйна ли е или на България", каза Анастасова.

Според нея настоящият бюджет има един единствен приоритет, а именно постигането на 3% дефицит.

"Всичко в този бюджет е подчинено на това, не дай си Боже, ние да излезем на дефицит над 3%, което ще е голямата трагедия и може би заради това не ни приемат в Шенген. Този дефицит може да изглежда по различен начин и това няма да бъде трагедия. Не са много държавите в Европа, които поддържат на всяка цена такъв дефицит. Там гражданите не живеят по-лошо, там икономиката не се развива по-лошо. В този бюджет ние не виждаме достатъчно средства, за да можем да подпомогнем икономиката на държавата, което ще доведе до по-добро благосъстояние на хората", подчерта депутатът.

Анастасова отбеляза, че към сектор здравеопазване в бюджета също има критики, тъй като по нейни думи, моделът на здравеопазване в България не работи.

"Преди време имаше протест на медицински сестри. Тогава беше някое от правителствата на Борисов. Отпуснаха 50 млн. лева за увеличаване на заплатите на медицинските сестри, само че тези пари, когато стигнаха до болниците, които са търговски дружества, половината от болниците ги дадоха наистина за увеличение на заплатите на сестрите, другата половина - не. Няма сила, която да разпореди на едно търговско дружество как да оперира с финансовите си средства", разясни народният представител в ефира на Bulgaria ON AIR.

Между първо и второ четене на конституционните промени ще има сериозни промени, смята Анастасова.

"Имаше реакции за националния празник, те вече се отказаха от тази идея. Имаше сериозни реакция за хората на ръководни държавни длъжности с двойно гражданство, може би и там ще има корекции. Имаше критики и в съдебната реформа", смята гостът.

"Сглобката" между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се поддържа само от интереси, пари и постове, смята Анастасова.

"Тази спойка ще бъде силна до момента, в който се осъществят конституционните промени, разпределят се постовете в регулаторните органи и в службите, изберат се представителите от парламента, защото то е ясно с чии гласове ще бъдат гласувани. Дотогава тази спойка ще изглежда стабилна", заяви тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари