Общински съветници искат оставката на Иво Пазарджиев за трети път

2
Искането е на съветниците от „СДС и коалиция“, подкрепено от групата на ГЕРБ
Искането е на съветниците от „СДС и коалиция“, подкрепено от групата на ГЕРБ Снимка: Общински съвет - Русе / архив

Искането е на съветниците от „СДС и коалиция“, подкрепено от групата на ГЕРБ

Приемането на решение за предсрочно прекратяване правомощията на Председателя на Общински съвет - Русе Иво Пазарджиев, предлагат отново от групата съветници от „СДС и коалиция“ - Елеонора Николова, Станимир Станчев, Деян Недков и Иван Григоров.

Това свое намерение съветниците, подкрепени от групата на ГЕРБ, заявиха на нарочна пресконференция още на 26 август 2022 година.

Предложението на няколко пъти влиза в зала за гласуване, но по различни начини бе бламирано от мнозинството, а от „СДС и коалиция“ се зарекоха то да бъде представяно всеки път до края на мандата на този Общински съвет.

Мотивите остават провалената извънредна сесия, свикана по инициатива на 17 общински съветници на 26 август миналата година. На нея кметът трябваше да даде разяснения за предприетите мерки по отношение на тапата от тирове по пътя Русе – Мартен, за което имаше решение на Общинския съвет до 10 август да бъдат изяснени стъпките за справяне с проблема.

От СДС обясняват, че: „В навечерието на сесията, Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев отправи покана към гражданите, обществениците и съветниците, за среща с Кмета на общината по същите проблеми-предмет на вече свиканата сесия. Видно бе, че администрацията на кмета, заедно с Председателя на общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и практически да бламират работата им“.

Според сините съветници „е недопустимо именно Председателят на Общинския съвет да оглави инициативата за практическото неглижиране и бламиране на работата на общинския съвет, касаеща разискване и търсене на решения в една двойно критична ситуация за града.

Председателят на Общинския съвет наруши едно свое важно задължение, записано в чл. 15,ал.1 т.4 от Правилника за организация и дейността, а именно: да подпомага съветниците в тяхната дейност“.

Пазарджиев е обвинен и в невъзможност да уплътнява 8 часов работен ден. Според вносителите, „обичайно, той не е в кабинета си, на разположение на съветниците, на гражданите и институциите. Реализираните доходи от свободна професия сочат интензивна ангажираност с процесуално представителство пред съдилищата в град Русе и в други населени места, които обективно препятстват упражняване правомощията на Председател на общински съвет, която следва да се оцени като трайна невъзможност.

Вносителите на точката допълват, че настоящето предложение се внася за трети път, поради недопускането му за разглеждане в зала, отново чрез грубо нарушаване на съществуващите правила:

- Така Председателският съвет, който съгласно чл.18 от Правилника е консултативен орган към председателя, не може да взема решения за изваждане от дневния ред на предложение на общински съветници, внесени по надлежния ред;

- Отказът да се включи предложение, внесено по надлежен ред от група общински съветници с мотив, че същото не е получило подкрепа от постоянната комисия по ЗОРС, също е в нарушение на съществуващото правило на чл.66 от Правилника

Ако мине през всички комисии, решение на Общинския съвет се очаква по време на редовната сесия на 16 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    реалист
    Колко пъти е необходимо да я искат, за да си тръгне най-после??? Съпротивлява се като катър на мост...ама кокъла, кокъла...
  • 19
    4
    Амнезия
    А той Белоев като беше председател на общинския съвет така се уплътняваше времето, че не по 8, а по 24 часа не излизаше от кабинета на председателя на общинския съвет. Смешно и нелепи е нали! Тогава си мълчахте. Някога общинския съвет в Русе да е имал читав председател? Не се е случвало, нали? Затова и градът е на това дередже. А баничката е върхът в постиженията за този важен пост. Жалка картинка!
  • 11
    3
    Анализатор
    Кой "рови" под краката на председателя на Общ.съвет в Русе? Г-жа Николова,която искаше като кмет на нашия град,от частен град,да го превърне в прекрасно масто за живеене,като преоритет на нейната работа,ще са младите хора,гарант на бъдещето на Русе.2005 година,на средата на пътя,госпожата забрави обещаното и се отправи за столицата,по конкретно за НС.На това по умните хора му казват абдикация,с цел постигане на високи материални цели.
  • 21
    2
    Менчо Пилков
    Тоя некадърен и негоден тюфлек няма ли да го изфъшкате най-после като цяло от общината, не само като председател!! Бахти тъпия гьонсурат, завършил право по инерция в ПУЦА
  • 18
    1
    Людмила
    А на Бенгазийският Сперминатор кога ще му поискат оставката?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари