Анатоли Станев: Това е поредният опит на съветниците от СДС за влизане под светлината на прожекторите

1
Областният управител на Русе излезе с позиция във връзка с разпространена информация от групата общински съветници от СДС – Русе
Областният управител на Русе излезе с позиция във връзка с разпространена информация от групата общински съветници от СДС – Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител на Русе излезе с позиция във връзка с разпространена информация от групата общински съветници от СДС – Русе

Разпространените твърдения от общинските съветници от Русе от групата на местна коалиция СДС Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров за пряка политическа намеса и собствени политически пристрастия от страна на областния управител Анатоли Станев категорично не отразяват достоверни факти. Изложеното в становището очевидно представлява субективно тълкование на подписалите се, което не отговаря на действителния смисъл на заявеното в писмо от 8-и ноември тази година от областния управител до председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и групата на СДС и коалиция. Нещо повече, изложеното от областния управител съставлява действие, което е част от нормативно вменените му задължения по чл. 31, ал. 1, т. 4 от Закона за администрацията за осигуряване спазването законността на територията на областта. „Атакуваното“ писмо на Станев е част от утвърдена практика между Областна администрацияРусе и органите на местното самоуправление, съществуваща и провеждана и в периода 19-и септември 2014 година – 22-и февруари 2017-а, когато настоящият общински съветник от СДС Станимир Станчев е бил заместник областен управител.

„Не искам да влизам в безсмислена политическа реторика, тъй като считам, че законът ми вменява надпартийни позиции в защита на обществения интерес. Считам, че подобно поведение от хора, избрани от нашите съграждани, поставя под въпрос нормалното административно функциониране, защото така се забавя вземането на конструктивни решения. Поведението на тези хора очевидно цели уронване на авторитета и престижа на ръководената от мен администрация. Според мен това е поредният опит за влизане под светлината на прожекторите“, заявява Станев.

Писмото от страна на областния управител касае приемане на решение за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общински съветРусе Иво Пазарджиев на основание чл.12 от Правилника за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация във връзка с чл.24, ал.3, т.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Според Станев предложението не е в синхрон с приложимото законодателство, защото съгласно чл.24, ал.3, т.2 от ЗМСМА правомощията на председателя на общинския съвет се прекратяват предсрочно при трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията му като председател за повече от три месеца с решение на общинския съвет, взето по реда на ал. 1 на същата разпоредба. Трайната невъзможност предполага наличието на непреодолими факти и обстоятелства, които обективно препятстват изпълнението на задълженията, а системността на неизпълнението на задълженията предполага извършване на нарушенията за повече от три месеца. Мотивът за отправеното писмо от страна на областния управител е липсата на каквото и да е позоваване кое от организационните и представителни правомощия на председателя на Общинския съвет е системно нарушено и трайно неизпълнено.

Още веднъж трябва да се обърне внимание, че областният управител Анатоли Станев е предложил преразглеждане на посочения проект за решение с цел посочване на конкретни факти. Това е част от установена практика и представлява основен принцип в административното производство за бързина и процесуална икономия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    Отвратен
    УЖАС! Някой подгонил нищоправците. Това е забранено и трябва да се обяви за незаконно.
  • 0
    5
    Winner
    Е, какво очаквате от Ънътоли,той като Путин няма коректив-уволни всички наред и сега няма на кого да хвърли вината за аматьорските си действия!Сега кой ще го спасява пак...Слави, Копринката, братята...тцтцтц,язък за момчето!
  • 2
    4
    Koprinata
    Ам тъй е Толка,като не подаде оставка ,като изчезна твоята партия ИТН,ам ходи да се молиш по Софето да стоиш!Сега от девет кладенеца вода ша вадиш. Ам лабораториите Рамус дето ги рекламираш и даряваш с подаръци с държавни пари що не помогнат,аааа?Ей,Гълъб Донев туй знай ли го,беее...жалка работа!!!
  • 6
    3
    Граждани
    Те не се карат за кокал, а за голяма рибица! А и тяхната мисъл е само в това как ще сгънат някой лев, а не как ще ни оправят! За голямо съжаление!
  • 11
    2
    Има един израз
    Хвани единия, блъсни другия. Все отбор бок...ци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари