Общината ще разреши да се хранят бездомни кучета и котки в Русе

7
Наредбата е качена за обществено обсъждане на сайта на Общински съвет-Русе
Наредбата е качена за обществено обсъждане на сайта на Общински съвет-Русе

Община Русе е внесла проект за изменение на Наредба №26 за притежаване, отглеждане и контрол на животни на територията на общината.

Става въпрос за отмяна на забраната за хранене на безстопанствени животни и определяне на броя на селскостопанските животни, които да се отглеждат за лични нужди в частните дворове, информира Русе Медиа. Наредбата е качена за обществено обсъждане на сайта на Общински съвет-Русе.

До момента текстовете забраняват храненето на безстопанствени животни в близост до детски, учебни и лечебни заведения, по улици, тротоари, площади, обществени и административни сгради. В закона обаче е разписана не забрана за хранене като цяло, а конкретно забрана за храненето на животни с храни, които съдържат вредни субстанции, или храни, неподходящи за вида, възрастта и здравословното им състояние. С оглед на това забраната за хранене на безстопанствени животни в общинската наредба следва да бъде отменена, казват от администрацията.

В проекта за изменение се предвижда храненето на безстопанствени животни да се извършва извън и не в непосредствена близост до детски площадки, дворове на детски, учебни и лечебни заведения, обществени и административни сгради, жилищни входове, под тераси и други общи части на жилищните сгради, като не се допуска замърсяване на обществени пространства и при стриктно спазване на хигиенните условия.

В резултат от приемането на настоящия нормативен акт се очаква да се ограничи замърсяването на обществените места на територията на Община Русе и ясно да се определят възможностите за извършване на храненето на безстопанствени животни.

Общински съвет-Русе е определил броя животни, които могат да се отглеждат за лични нужди в частни дворове в кварталите “Средна кула”, “Долапите” и “Образцов чифлик” и в селищно образувание “ДЗС”, както и на територията на всички кметства от Община Русе. Тази уредба е остаряла и не съответства на последните нормативни изменения.

С настоящото предложение се предлага съветът да определи максимално допустимия брой отглеждани животни в личните стопанства на физическите лица. Целта е да не бъдат ограничавани стопаните, желаещи да сами да отглеждат селскостопански животни, и същевременно да бъде съобразен техния брой с максимално допустимия, определен от държавата.

Броят на селскостопанските животни в кварталите “Средна кула”, “Долапите” и “Образцов чифлик” и в селищно образувание “ДЗС”, както и на територията на всички кметства от Община Русе, които могат да се отглеждат за лични нужди в частни дворове, да бъде:

  1. до два броя едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до 12-месечна възраст;
  2. до десет броя дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 9-месечна възраст;
  3. до три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези;
  4. до два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст;
  5. до десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо;
  6. до петдесет възрастни птици независимо от вида;
  7. до сто бройлера или подрастващи птици независимо от вида.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари