Общинският приют в Русе: Оставяйте купички с вода за бездомните животни

0
Жегата през лятото вреди не само на хората, но и на животните
Жегата през лятото вреди не само на хората, но и на животните Снимка: iStock

Жегата през лятото, такава, каквато е през последната седмица в Русе, вреди не само на хората, но и на бездомните животни.

За да не умират от горещина и липса на вода, е добре в районите, където има скитащи животни да се оставят купички. За това призоваха от Общинския приют за безстопанствени животни.

От там уточниха, че в Русе повечето бездомни животни са котки. В кварталите много хора се грижат за тях като оставят храна, но не винаги се сещат и за купичка с вода. За котките и кучетата, които обитават градски пространства, е важно да имат на разположение достатъчно възможности за пиене през лятото. Хората могат да поставят пред домовете си или жилищните сгради съдове с вода, които не се преобръщат лесно, и да ги пълнят сутрин и вечер.

Съдовете трябва да се слагат така, че да не блокират достъпа до гаражи, мазета или други пътища - това ще помогне да се избегнат проблемни ситуации в квартала. За много животни, които страдат от силната горещина по асфалта и претоварените улици, този достъп до вода може да означават разликата между живота и смъртта. Важно е да се осигури достатъчно защита от силно слънце и за котките, които живеят на открито, съветват още специалистите от приюта.

Убежища, като например кашони или малки колиби, могат да бъдат полезни и да спасят живота на скитащите котки. Не на последно място, птиците също се нуждаят от вода и съдовете с вода, които се оставят за животни, да помогнат и на тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари