Община Русе: Подготвени сме за реакция при бедствено положение

1
Подсигурени са допълнителни условия за прием на пациенти
Подсигурени са допълнителни условия за прием на пациенти

Община Русе е готова за реакция при бедствено положение.

Това стана ясно след извънредното заседание на общинската Комисия по здравеопазване, свикано заради обявената грипна епидемия на територията на цялата страна, както и превантивните мерки, предприети от общината за борба с коронавируса.

Декларирано бе, че Общината разполага с ресурс и нормативна уредба, ако са необходими действия при бедствено положение. Лечебните заведения в Русе са подготвени за реакция при нужда, подсигурени са и допълнителни условия за прием на пациенти.

Заради грипната епидемия са преустановени всички планови операции и профилактични имунизации, затворени са женските консултации. Учениците са грипна ваканция от 5 до 11 март включително, а детските ясли и градини работят при засилени мерки за контрол.

Относно предприетите превантивни мерки за борба с коронавируса д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ – Русе информира, че на граничния пропускателен пункт Дунав мост денонощно има медицински екипи, към които биват насочвани идващите от рисковите държави Китай, Италия, Хонг Конг, Макао, Южна Корея и Иран.

До момента на територията на Русе няма установена положителна проба със заразата Covid – 19. Днес към лабораторията в болница “Св. Марина” във Варна са били изпратени 12 проби, предимно на заболели от вирусна пневмония. Очакват се резултатите.

Според директора на РЗИ –Русе предприетите мерки за превенция до момента са достатъчни.

Представителите на община Русе заявиха, че от гледна точка на нормативната уредба предприетите мерки и действия отговарят на изискванията. Общината разполага и с т.нар. “авариен фонд” от бюджета, чиито средства са предвидени за реакция в кризисни ситуации.

Институцията заяви готовността си за действие, ако се стигне до бедствено положение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари