Община Русе: Няма нарушения в обществената поръчка за анаеробната инсталация

0
Посоченият във сигнала външен експерт е направил самоотвоод и не е участвал в нито едно от решенията на оценителната комисия
Посоченият във сигнала външен експерт е направил самоотвоод и не е участвал в нито едно от решенията на оценителната комисия Снимка: Dunavmost, архив

Община Русе излезе с официално становище по повод обвиненията, че обществената поръчка за анаеробната инсталация е грубо манипулирана

Ето пълният текст на администрацията: 

Няма законови нарушения в обществената поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР във връзка с изграждането на анаеробна инсталация и доставка на необходимото оборудване, съоръжения и техника, необходими за експлоатацията на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на РСУО – Русе“.

 На 26.05.2021 г. посоченият в сигналите на „Спаси Русе“ експерт с инициали Г.К. входира молба за самоотвод (вх. № 30-7533-4/26.05.21г.) към възложителя – Община Русе, след като установява, че е включен като проектант, без да е бил предварително информиран, в една от офертите на участник, който е разполагал с негови данни по повод предходен професионален ангажимент. 

Община Русе уважава молбата, вследствие на което  Г.К. е отстранен като член на оценителната комисия и е заменен от друг експерт с необходимата квалификация.

От съществено значение е, че след констатиране на основанието за самоотвод горепосоченият външен експерт не е взел участие в работата на комисията по разглеждане на документите за подбор и лично състояние на участниците, не е участвал в приемане на решения от страна на комисията, нито в оценката на представените оферти, която към настоящия момент не е стартирала. В този смисъл формалното му участие в комисията, както и фактът, че в това качество е имал достъп до подадените оферти, не са обстоятелства, от които да може да бъде направен извод за манипулиране на обществената поръчка.

Молбата за самоотвод, заповедите на комисията и съобщенията от и до кандидатите са регистрирани и датирани в деловодната система на Община Русе и в ЦАИС ЕОП, но не могат да бъдат предоставени публично, тъй като работата на оценителната комисия по обществената поръчка все още не е приключила и това представлява информация, която не може да бъде разпространявана на основание чл. 51, ал. 13 ЗОП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари