Музея на транспорта в Русе НЕ Е музей!

1

Днес, 26.07.2016 г., в Областна администрация Русе се проведе работна среща по въпроси свързани с бъдещата дейност на Музея на транспорта в град Русе, неговото състояние, статут и перспективи за развитието му.

В работната среща взеха участие г-н Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе, г-н Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, г-н Димитър Костадинов - управител на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, г-н Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей Русе, г-н Свилен Гърдев – ръководител на „Пътнически център“ – Русе, г-н Савадор Ганчев – ръководител на регионален център Горна Оряховица, г-жа Нели Миткова - директор на дирекция „Икономика и управление на собствеността“ към Община Русе, г-жа  Ива Чавдарова – началник отдел “Култура” към Община Русе, както и експерти от Областна администрация Русе.

Г-н Бурджиев благодари на всички участници за присъствието и даде на думата на г-н Костадинов, който разясни, че Музея на транспорта, няма статут на музей, а на актив в "БДЖ Пътнически превози". С цел оптимизиране дейността на единствения в България музей на транспорта, управителя на „БДЖ – Пътнически превози”, представи варианти за неговото бъдещо стопанисване.

Община Русе и "БДЖ Пътнически превози" трябва да решат дали това да стане съвместно помежду им, чрез създаване на нов юридически субект с нестопанска цел или музея да се прехвърли изцяло на общината. Болшинството от присъстващите подкрепят идеята за съвместно управление, тъй като при този вариант, "БДЖ Пътнически превози" ще поддържа и подменя периодично експозициите, за да се поддържа интереса на посетителите.

Областният управител, увери присъстващите в подкрепата, която ще окаже Областната администрация в координирането на действията на двете страни, за да се защити обществения интерес.

В резултат на ползотворната дискусия се взеха следните решения: да се сформира съвместна работна група между Областна администрация Русе и Община Русе,за са се проучи аналогичен опит, на подобно съвместно сътрудничество и да се подготвят проекти за устав и учредителен акт.

Следващата работна среща е планувана за месец Септември, където всички страни ще представят направените анализи и предложения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари