Образователното "бижу" връща ученическия режим

3
Българската Маргарет Тачър предлага подрастващите да се учат на ред и дисциплина както по времето на соца
Българската Маргарет Тачър предлага подрастващите да се учат на ред и дисциплина както по времето на соца Снимка: Булфото

Размахът на Меглена Кунева в образователното министерство тепърва предстои.

Едно от най-смелите предложения, които тя планира да прокара, е да се върне ученическият режим от времето на комунизма, научи „Всеки ден".

Пред новите си колеги в ресорното ведомство тя споделила, че подрастващите трябва да се учат на ред и дисциплина, което можело да се постигне само с позабравените методи от соца. „Защо да не върнем униформите?", попитала дори бившата г-жа Пръмова.

Вместо да реши проблема с издаването на учебници за петокласници и седмокласници, Кунева се е хванала да строява подрастващите. Все пак, ако новата министърка успее да облече в законодателна рамка намерението си, това значи децата под строй да бъдат будени в 6,30 часа.

В рамките на половин час те ще трябва да оправят леглата си, дрехите, както и да се спретнат за утринна гимнастика. До 07,30 часа малчуганите трябва да се придвижат до школата си, а учебните занятия ще започват час по-късно.

Това доста ще обърка цялата образователна система, тъй като 26 години след рухването на комунистическия строй учениците ходят на две смени, едната започваща от 07,30 до 12,30 или 13,10.

Втората пък е от 13,30 часа, но понякога вместо седми час се взима нулев, което може би не е известно на новата просветна министърка. Може би заради това тя беше наречена от предшественика си при сдаването на поста „интелектуално бижу".

Вечерен режим също ще заплашва подрастващите. В 20 часа всички ще трябва да са си по домовете, когато ще могат да вършат развлекателни дейности като четене на художествена литература, гледане на телевизия, слушане на радио. Най-вероятно Кунева ще осъвремени ученическия режим, давайки зелена светлина и за ползване на компютър и интернет.

Засега мащабът на реформата в образователната система от българската Маргарет Тачър е сведен до въвеждане на държавните образователни стандарти за новата учебна програма, поправки в Закона за висшето образование и доброто изпълнение на оперативна програма „Наука и иновации за интелигентен растеж".

Само по европейската програма по преценка на Кунева ще се разпределят 2 млрд. лева, за което вече има съмнения, че ще облагодетелства приближени до нея лица.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари