Защо румънците идват на море в България?

0
Плажовете, отличени със "Син флаг" са по-малко в Румъния
Плажовете, отличени със "Син флаг" са по-малко в Румъния

Плажовете, отличени със "Син флаг" са по-малко в Румъния

Всяка година все повече румънци отиват на Черноморието. Но мнозина предпочитат българското крайбрежие. Туристите споделят, че при българските съседи плащат разумни цени за по-качествени услуги, отколкото тук, пише Newsweek.ro, цитиран от Фокус.

Румънците често ходят на българското Черноморие. Казват, че получават по-добро обслужване. Всъщност много плажове в България са наградени със "Син флаг". "И ние имаме, но са малко", поясняват в Румъния.

За да бъдат отличени със "Син флаг", плажовете трябва да отговарят на над 30 критерия

22 плажа и яхтеното пристанище Диневи ще получат сертификат "Син флаг" през 2024 г. Това съобщи Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Българско движение "Син флаг".

Тази година е с един плаж повече от предходната 2023 г. Сертификатите ще бъдат връчени на официална церемония между 20 и 30 май, която все още е в процес на организиране, подчертава Димитров.

Решението за връчване на сертификата на 23 локации в България взе международно жури в Копенхаген. Почти по цялото крайбрежие има сини знамена. Най-много отличени места тази година има на територията на община Несебър.

Българските плажове, които ще получат сертификат Син флаг са: Аркутино, Дюни - Юг, Дюни, Харманите, Созопол - Централен, Къмпинг Черноморец Бийч, Поморие - Изток, Несебър - Юг, Слънчев Бряг - Юг, Слънчев Бряг - Централен, Слънчев Бряг - Север, Свети Влас – Централен, Свети Влас – Нов плаж, Свети Влас – Изток, Обзор – Централен, Бяла – Юг, Плаж Хижа Черноморец, Слънчев ден, Златни пясъци, Кранево – Север, Албена, Бялата лагуна.

Сертификатът "Син флаг" е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма, който подчертава плажове и пристанища по света, включително тези в известните български курорти.

За да спечелят наградата "Син флаг", мениджърите на плажове и яхтени пристанища трябва да отговарят на редица критерии, свързани с качеството на морската вода, информация за околната среда, безопасност, услуги и съоръжения. Участието в програмата "Син флаг" е доброволно и зависи основно от инициативността и амбицията на концесионерите на плажа, пише gna.org.gn.

Колко плажа със син флаг има в Румъния?

Румъния има 6 плажа, удостоени с титлата "Син флаг" през 2023 г.

Квалификацията, която се дава от Световната фондация за екологично образование, предлага на туристите гаранция, че на тези места водата и пясъкът са чисти и че има достатъчно спасители, готови да се намесят в рискови ситуации, пише airlinestravel.ro.

За да получат син флаг, управителите на плажа трябва да отговарят на 33 критерия. Освен всичко друго, те са длъжни да имат места, специално организирани за водни спортове и пътеки за достъп за хора с увреждания. Те също така трябва да разпространяват информационни материали на туристите за поддържане на чистота и опазване на околната среда.

Синият флаг се счита за символ на опазване на околната среда с най-висок стандарт, поради което плажовете и развлекателните спортове, които имат това отличие, са най-търсените от туристите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    ...
    Ох, майко, майчице ! Нашето лайноморие с вдичките говна било син флаг с чиста вода и пясък..... маммооуууу ! С бактериалната си микрофлора във водата можем да шашнем и оксфордски микробиолог. Бах туй чисто море три години подред се одрисквам, като чайка от него. А мутрите с ресторантите и "храната" която предлагат даже няма да го споменават. Пържоли от прасета квичали за последно прези 20-30г. на цените на Кобе телешко и пр.
  • 2
    4
    Балканеца
    3, близо си до Букурещ, за това виждаш нови и хубави коли и говорещи английски хора. То и около София да отидеш ще видиш същото. Иначе за всички е ясно, че Румъния икономически дръпна много последните години, но не се заблуждавай, че цялата държава е така.
  • 3
    3
    Русенка
    Постоянно виждам концентрирано присъствие на румънците в курортите на Гърция. Идват с нови, луксозни автомобили, движат се на групи и живеят задружно. Дори и културата им се промени към по-добро. Румънците са много по-богати, много по- задружни , както и са по-големи патриоти! Повечето говорят перфектно английски, френски и испански. Не са такива предатели и родоотстъпници, като нас! Но всеки народ си заслужава съдбата! Българи! Юнаци!
  • 10
    2
    Незнаен
    Защото за разлика от българите имат пари и си угаждат.
  • 9
    1
    русенец
    Направете истински магистрали, по които да може за - часа да се прекосява страната от Румъния до Гърция, пък ще видите колко румънци ще почиват тогава тук.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари