Няма опасен сладолед в търговската мрежа

0
Резултатите от извършените лабораторни изпитвания не показват отклонения от нормите за безопасност
Резултатите от извършените лабораторни изпитвания не показват отклонения от нормите за безопасност

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1116 проверки на обекти за производство и търговия със сладолед, съобщиха от пресцентъра на (БАБХ).

Резултатите от извършените лабораторни изпитвания на сладоледа не показват отклонения от нормите за безопасност. В резултат на инспекциите са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 24 предписания за отстраняване на несъответствия.

По време на проверките са спряни от продажба 316 литра сладолед в склад за търговия на едро в град Пазарджик, поради несъответствия в етикетирането (неясно изписване на алергените).

Двата акта са съставени от служителите на Областна дирекция по безопасност на храните в Търговище. Откритите нарушения са в обекти за търговия на дребно, единият е за липса на придружаващи документи за произход, а другият за неизпълнение на предписание. На нарушителите ще бъдат наложени санкции за в размер на до 500 лв.

Масираните проверки се проведоха на територията на цялата страна. Инспектирани бяха обектите за производство и търговия на едро и дребно със сладолед, временни и подвижни обекти и машини за сладолед. Инспекторите проверяваха произхода на сладоледа, температурата на съхранение, която трябва да бъде минимум -18 градуса, срокът на годност, придружаващите документи, етикетировката, работното облекло и здравни книжки на персонала и хигиената в обектите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари