Нулева година за „Мартенски музикални дни“

0
Общественият съвет за култура към Община Русе проведе първото си заседание за 2020 година
Общественият съвет за култура към Община Русе проведе първото си заседание за 2020 година

Общественият съвет за култура към Община Русе проведе първото си заседание за 2020 година

На него, с обикновено мнозинство, за председател бе избрана Теодора Евтимова – директор на РБ „Любен Каравелов“. Освен избор на председател и режим на заседанията, дневният ред, по който работи ОКС включи въпроси, свързани с предстоящото провеждане на културни събития по повод 24 май в условията на епидемична обстановка, началото на конкурсната кампания по програма „Култура“ на Община Русе в направление „Малки творчески проекти в областта на изкуствата и културата“ и др.

Сред разискваните теми бе и отложеното тазгодишно издание на МФ „Мартенски музикални дни

Единодушно всички членове на ОКС се обединиха около предложението да бъде обявена нулева година за фестивала през 2020 с оглед рисковата и несигурна епидемична обстановка в страната и чужбина, откъдето идват и значителен брой от участниците в събитието. Освен това бяха обсъдени и въпроси, свързани с необходимостта от механизъм за координация на културните събития, както и възможностите за използване на летните сцени на открито.

В състава на Обществения съвет за култура, определен със заповед на кмета на Община Русе от 9 април 2020 г., влизат Росица Георгиева – председател на ПККРВ при ОбС – Русе, проф. д-р Николай Ненов – директор на РИМ – Русе, Теодора Евтимова – директор на РБ „Любен Каравелов“, Елена Великова – директор на Художествена галерия – Русе, Иван Кюркчиев – директор на Държавна опера – Русе, Орлин Дяков – директор на ДТ „Сава Огнянов“, Теменуга Хараланова – директор на Държавен куклен театър – Русе, Мария Дуканова – директор на НУИ „Проф. В. Стоянов“, проф. д-р Пенка Ангелова – председател на МД „Елиас Канети“, Димитър Липовански – Сдружение „Европейски пространства“, Пламен Абаджиев – Сдружение за култура и изкуство „Брод“, Петя Минчева – експерт в РЕКИЦ – Русе, Николай Колев – художник и председател на Дружеството на художниците – Русе, Ясен Янков – реставратор и член на Съюза на българските художници – Русе, Иглика Пеева – поетеса и председател на Дружеството на писателите – Русе, Огнян Стамболиев – критик, преводач, член на Съюза на преводачите в България, Ирена Маркова – главен експерт в отдел „Култура“ на Община Русе.

В заседанието взеха участие още Енчо Енчев – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и Ива Чавдарова – артистичен директор на МФ „Мартенски музикални дни“ и главен експерт в отдел „Култура“ на Община Русе.

Следващото заседание на ОКС към Община Русе е насрочено за 9 юни 2020 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари