Новите дози на "Пфайзер" ще са първо за хората над 75 години

1
Кунчев предложи задължителната ваксинация да бъде условие за започване на работа
Кунчев предложи задължителната ваксинация да бъде условие за започване на работа

Кунчев предложи задължителната ваксинация да бъде условие за започване на работа

Новите над 1,2 млн. дози от ваксината на "Пфайзер", които България ще получи, ще бъдат използвани първо за хората над 75-годишна възраст. Това обясни шефът на "Пирогов" Асен Балтов. Очаква се в понеделник ваксинационният щаб да направи корекции в плана за имунизации. Точно това е и планът, по който вървят страните от ЕС - първо да бъдат ваксинирани най-възрастните. В България обаче възрастните и хората с хронични заболявания са включени едва в четвърта фаза на ваксинационния план, а третата фаза на плана бе разширен така, че в него влизат най-различни групи, пише вестник Сега.

Хората над 75 години по данни на НСИ в България са 622 181. По данни на Европейския център за контрол на заразните заболявания България е ваксинирала 8,6% от хората във възрастова група 70-79 г. и 5,1% над 80 г.

"След като имаме достатъчно много дози, те ще бъдат разпределени пропорционално към ваксинационните центрове и общопрактикуващите лекари", обясни Балтов и допълни, че се надява вече хората наистина да могат да избират коя ваксина да им бъде поставена.

По-рано с включване във Фейсбук премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще получи 1 259 728 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" по механизма за солидарност в ЕС. Той нарече това радостна вест за цяла Европа, защото показвала как някои страни могат да се откажат от нещо, за да има солидарност и "всички юни да минем 50 % ваксинациите".

По думите му допълнителните дози ще дойдат през април, май, юни. Вчера (в четвъртък) сме поставили 16 000 дози, обяви още Борисов, макар че официалните данни са за малко над 13 500 поставени дози.

Премиерът не пропусна да нападне и президента за това, че насрочи изборите за 4 април. Според него би било много по-добре, "ако имахме държавен глава, а не кандидат за президент, не кандидат за лидер на една партия, и изборите бяха само с една седмица по-нататък". Пикът на пандемията вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите настигат броя на заразените, обясни Борисов. А сега в екстремна ситуация се подготвяли мерки и решения. Борисов обаче е този, който определя мерки като ластик за справяне с пандемията и нарежда разхлабването им въпреки пика. 

Броят, които премиерът обяви в петък, се разминава с този, станал ясен в четвъртък. Тогава БНР цитира португалското председателство, че България ще получи 1 151 000 ваксини на "Пфайзер" от общо 10-те милиона "ваксини на солидарността". Същевременно дипломатически източници от София потвърждават за допълнителни над 1 милион дози.

На заседанието на Съвета на посланиците на страните членки (КОРЕПЕР) в Брюксел тази вечер е било решено, че България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. И тъй като това количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението, на България се падат именно 1 151 000 ваксини.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози. Допълнителните общо 10 млн. ваксини са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината, но после бе решено това да стане  през второто тримесечие.

На заседание на КОРЕПЕР бе решено 2,86 млн. от въпросните "ваксини на солидарността" да бъдат заделени за най-закъсалите с ваксинирането държави - България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Първоначално в тази група влизаха още Австрия, Чехия и Словения. Австрия обаче бе критикувана, че сама си е виновна за недостига на ваксини и бе изключена от допълнителните доставки, също както и Словения. А за Чехия бяха предвидени само 140 000 дози.

СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев днес подкрепи решението на Италия да направи задължителни ваксините за здравните работници и обяви, че и други държави обмислят подобни стъпки - Белгия например обсъжда да направи задължителна ваксинацията за работещите в старческите домове.

"Предлагам това да бъде предварително условие за започване на работа", каза пред Нова телевизия Кунчев. Той направи уговорката, че говори за момента, в който ваксините са достъпни за всеки, който поиска да се ваксинира. Главният здравен инспектор смята и че трябва да има различен регламент за ваксинирани и неваксинирани, например в туризма.

Кунчев разкри и че е изпратил писмо на социалния министър Деница Сачева да се направи всичко възможно да се разшири обхватът на ваксиниране сред персонала и обитателите на старческите домове - знак, че там не всичко е в положителната светлина, в която обикновено го представя министърът.

ОТ ПЪРВА РЪКА

Междувременно гражданин разказа във Фейсбук как е вървяла ваксинацията във ВМА в четвъртък. "На входа питат "От къде сте?" И тук започва интересното. Някои казват "от Теленор", други "от Първа инвестиционна". Към тях се подхожда с уважение и грижа. Те са докарани организирано и за тях има ваксини на "Файзер" и "Модерна". Мен, обикновения "от никъде", с час от системата, ме уведомиха, че могат да ми сложат единствено "АстраЗенека", да съм си бил помислел. "Но аз съм отбелязал в системата Ви, че искам ваксина на "Модерна". "Нямаме "Модерна" за Вас, господине! Решавайте си...." За едни има, за други - не. Не, че нещо се е променило за 33 години. Връзките просто вече са на корпоративно ниво", споделя Ники Савов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари