Повишен интерес към бустерната доза на "Пфайзер" в Русенско

2
Най-честият мотив на избралите да се ваксинират повторно е, че до момента са успели да се опазят от заболяването
Най-честият мотив на избралите да се ваксинират повторно е, че до момента са успели да се опазят от заболяването

Все повече желаещи да се реваксинират срещу Ковид-19, отчитат здравните власти в Русенско.

Избралите да си поставят трета доза от ваксината на „Пфайзер“ в региона само за последната седмица са 1100 души, което е повече от 1/3 от всички извършени до момента реваксинации.

Справка в Единния информационен портал сочи, че общо 3 235 русенци са с трета игла срещу коронавирусна инфекция. Най-честият мотив на избралите да се ваксинират повторно е, че до момента са успели да се опазят от заболяването и искат да имат ефективна защита по-продължително време.

Медиците също посочват, че отишлите до лекарските кабинети да си поставят трета доза са от всякаква възраст. По-детайлен анализ сочи, че областта се намира на десето място в страната по брой извършени реимунизации, веднага след Велико Търново. Разликата между двете области е едва от 131 направени реимунизации.

Първи са София (столица) и Пловдив съответно с 36 933 и 10 567 поставени трети дози. На последно място е Сливен – с 1216 поставени ваксини за трети път.

В процентно отношение 1.52% от жителите на област Русе са с трета доза срещу Ковид при средно за страната 1.86%. Така Русенско се нарежда на 13-о място, като този път на първите две места са София (столица) и Габрово с 2.82% и 2.33% направени реваксинации.

С две стотни от процента пред Русе се нарежда област Видин. Най-малко спрямо броя на населението ваксинации са поставени в област Добрич – 1.05% или 1796 дози при население от 170 298.

През днешния почивен ден без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ от 09.00 до 15.00 часа, както и в беленската болница „Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа. И на двете места ще поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“, а в Бяла ще има възможност и за имунизиране с препарата на „Модерна“. В Бяла отново от 10.00 до 14.00 часа ваксини ще се поставят и утре. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

По-късно през деня очаквайте подробности относно възможностите за ваксинация през следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата среща с ново гадже е като събеседване за работа. Всички крият предишният си опит, а някои дори, не са напуснали старата си работа.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари