Нова Зеландия забранява на чужденци да купуват жилища

0
Страната изпитва сериозна криза на жилищния пазар
Страната изпитва сериозна криза на жилищния пазар

Нова Зеландия ще забрани на чужденци да купуват жилища в страната в опит да овладее главоломно растящите цени на имотите.

Новоизбраният министър-председател Джасинда Ардърн заяви, че забраната ще важи само за чужденци, които не са резиденти, т.е. нямат гражданство.

Страната изпитва сериозна криза на жилищния пазар, тъй като покупката на дом става все по-трудно достъпна заради ръста на цените.

В последните години ниските лихвени проценти, ограниченото предлагане и мигрантите допринесоха за повишение на цените, пише ВВС.

Темите за недостигът на жилища и чужденците-купувачи бяха сред основните по време на изборната кампания в Нова Зеландия през септември. В резултат на вота след 9 години мнозинство Националната партия вече не е в управлението.

"Договорихме се за забрана на покупката на жилища от чуждестранни купувачи", каза новоизбраният премиера Ардърн във вторник. 

Това бе един от предизборните ангажименти на нейната партия, както и намаляване на миграцията и създаването на работни места.

Китайци са най-големите чуждестранни купувачи на имоти в Нова Зеландия в последните години.

Цените на жилищата в страната с население 4,5 милиона души остават сред най-високите в света.

Неотдавнашно проучване на консултантската компания Knight Frank сочи, че годишният ръст на цените на жилищата в Нова Зеландия е с 10,4%, като страната е на трето място сред 55 жилищни пазара. Преди това е била на 10-о място.

Цените на жилищните имоти в столицата Уелингтън са нараснали с 18,1% в годината до юни 2017 г. За същия период цените на жилищата в най-големия град - Окланд, са нараснали с 9,8 на сто.

Средната цена на жилище в Окланд е $845 000 ($ 582,662, £ 443,554), според данни от Института за недвижими имоти в Нова Зеландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари