Нашите деца и тяхната любов чрез онлайн игрите

0
От фонд „Научни изследвания“ започват проучване за това как новите технологии влияят на комуникацията на хората
От фонд „Научни изследвания“ започват проучване за това как новите технологии влияят на комуникацията на хората

Емилиана е само на 16 години от София. Вече си има приятел. От Дания. Запознали се онлайн. През игра, която Емилиана играе с това, което тя определя като „най-добрите ми приятели“ в интернет

Ние се познаваме от една година. Много внимавах да не е голям, видеочатове си правим. Уверена съм, че това е той. На живо не съм го виждала“, това сподели тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Приятелят ѝ е на 15 години и не може да пътува до България.

„Но има това желание“, смята Емилиана.

Тя е от поколението, което условно изследователите наричат Z. Поколението, което не познава света без интернет.

„По характер се влюбих в него и много ми харесва. И не ми пука особено как изглежда. Характерът си е характер и по интернет, и на живо. Според мен тепърва хората ще започват в интернет да се запознават много повече, да откриват много повече връзки. Въпреки че все още не е най-безопасното място“.

„Има и хора, които наистина са добри, с които наистина можеш да си паснеш и да си станете страхотни приятели. Аз като си комуникирам всеки ден с тях, правя така, че дълго да си говорим и да се опознаем колкото е възможно най-много, за да добием представа един за друг. Да си се доверяваме, да си говорим, да изградим приятелство“, споделя още тийнейджърката.

„Сега започваме поредица от експерименти, в които искаме конкретно да видим как аз разбирам какво впечатление създавам у вас, когато се запознаваме по интернет. Това ще бъдат поредица от експерименти, посветени на тази тема“. Това посочи в „Хоризонт до обед“ киберпсихологът Елена Цанкова.

Експериментите са с финансиране от фонд „Научни изследвания“ за това как новите технологии влияят на комуникацията на хората.

„Търсим доброволци. Те са разпределени в няколко групи. Те получават различни инструкции какво да правя и те трябва да си разменят няколко реплики или да качат своя снимка. Това е важно, за да можем да разберем какви неща влияят на нашата комуникация по интернет. Тъй като комуникацията по интернет става все по-важна, особено сега покрай пандемичните условия“, поясни киберпсихологът.

Елена Цанкова разказва, че е работела в екип с германски учени, които правели изследвания върху човешкото доверие в роботите и в изкуствения интелект.

„Други неща, които правих, е изследването на човешките емоции също в онлайн среда… Изкуственият интелект – програма, виртуален асистент, който да обучава хората на емпатия или на емоционална интелигентност. Той те води през поредица от задачки, за да ти помогне да проявиш необходимото ниво на емпатия в определена ситуация“.

Емилиана не се тревожи как ще се представи в интернет връзката си с приятели си от Дания. Тя е сигурна, че след три години, когато пълнолетният ѝ вече приятел дойде в България, тя няма да се разочарова. Защото през интернет вече е изградила доверието помежду им.

„Той каза, че ще дойде и сме се разбрали да се чакаме. И той ще дойде да се видим. Аз му имам много доверие. Знам, че ако някой се представя за друг и не иска да ти е истински приятел, той няма да остане дълго с теб да си комуникира“, смята Емилиана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари