НАСА предупреди: Астероид лети бясно към Земята на 5 март

0
Астероидът има диаметър около 30 метра и е съизмерим с небесното тяло, взривило се над Челябинск, Русия
Астероидът има диаметър около 30 метра и е съизмерим с небесното тяло, взривило се над Челябинск, Русия

Сравнително малък астероид, познат на астрономите като 2013 TX68, който вече прелетя край нашата планета преди две години на около 2 милиона километра, се завръща, този път на доста близко и опасно разстояние.

Това се съобщава на сайта на НАСА, цитирани от БЛИЦ.

Очаква се небесното тяло да прелети край Земята на възможно най-отдалечена орбита от 14 милиона километра или на най-близка до нас орбита на 17 000 километра. Разликата във възможното отстояние се дължи на широкия спектър от възможни траектории на неговата орбита.

Според учените от Центъра на НАСА в Пасадена, Калифорния, практически не е възможно астероидът да се сблъска със Земята по време на прелитането си през март тази година. Но те са идентифицирали нещо обезпокояващо- небесното тяло ще се завърне отново на 28 септември 2017 година и тогава не е напълно изключено да се сблъска с нашата планета.

Астероид 2013 TX68 има диаметър около 30 метра и е съизмерим с небесното тяло, взривило се над Челябинск, Русия преди три години. Ако навлезе в земната атмосфера можем да очакваме взрив, почти два пъти по-силен от този над руския град поради 10 метра по голям диаметър.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари