НАСА: Потенциално опасен астероид ще премине край Земята

0
Небесното тяло е с диаметър до 960 метра
Небесното тяло е с диаметър до 960 метра

Небесното тяло е с диаметър до 960 метра

Потенциално опасен астероид 6037 (1988 EG) с диаметър до 960 метра ще премине на разстояние около шест милиона километра от Земята, се посочва на уебсайта на Центъра за изследване на обекти, близки до Земята на НАСА.

Според експертите обектът ще се доближи най-много до планетата на 23 август, в 8:18 UTC. Очаква се минималното разстояние между небесното тяло и Земята да бъде 0,04 астрономически единици, или почти 6,1 милиона километра. Обекти, пресичащи орбитата на Земята на разстояние до 0,05 астрономически единици, или по-малко от 7,5 милиона километра, се считат за потенциално опасни, поясни БГНЕС.

Диаметърът на астероида, според учените, се оценява на 430 до 960 метра, а скоростта му - на 14,25 километра в секунда.

Астрономическият обект е сред тези, които пресичат земната орбита, но това не означава, че непременно ще се сблъска с планетата.

Астрономическата единица е единица за измерване на разстояния в пространството, равна на средното разстояние от Земята до Слънцето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    жалко
    че няма как да я удари най-вече където е северна америка, пък ако ще и ние да измрем после, ще си заслужава
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари