Най-активният вулкан в Индонезия изригна отново

0
Последното голямо изригване на Мерапи през 2010 г. доведе до смъртта на 347 души
Последното голямо изригване на Мерапи през 2010 г. доведе до смъртта на 347 души

Най-активният вулкан в Индонезия изригна отново в събота, изхвърляйки струи пепел високо във въздуха и изпращайки потоци лава и камъни по склоновете

Засега няма информация за пострадали хора, предава Taiwan News, цитирани от bTV.

Лавина от скали се спусна по склоновете на планината Мерапи преди зазоряване и облаци гореща пепел се издигнаха на 200 метра височина във въздуха, каза Ханик Хумайда, ръководител на Центъра за намаляване на вулканичната и геоложката опасност в Йогякарта.

Вулканът изхвърли горещи облаци от пепел най-малко осем пъти от сутринта, както и поредица от пирокластични потоци - смес от скали, отломки, лава и газове – на разстояние от близо два километра по склоновете му, каза Хумайда.

Последното голямо изригване на Мерапи през 2010 г. доведе до смъртта на 347 души.

Индонезия, архипелаг с 270 милиона души население, е разположен на Тихоокеанския огнен пръстен, район с форма на подкова по ръба на океана, който е характерен с чести земетресения и вулканична активност.

Високият 2 968 метра вулкан се намира на гъсто населения остров Ява близо до древния град Йогяякарта. Той е най-активният от десетките индонезийски вулкани и многократно е изригвал наскоро. Индонезийският център за намаляване на вулканичната и геоложката опасност препоръча на селяните, живеещи по склоновете на Мерапи, да останат на 5 километра от кратера му и да се съобразяват с потоците от лава стичащи се от кратера му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари