Вулкан изхвърля лава, хиляди са евакуирани в Индонезия

0
Мерапи е изхвърлил облаци от гореща пепел
Мерапи е изхвърлил облаци от гореща пепел

Мерапи е изхвърлил облаци от гореща пепел

Индонезийският вулкан Мерапи изригна днес, разпръсквайки облаци газ и лава по склоновете си, докато други активни вулкани в страната се активизираха и принудиха хиляди хора да се евакуират, предаде Асошиейтед прес.

На гъсто населения остров Ява Мерапи изхвърли облаци от гореща пепел и лава, която се спусна на разстояние до 2 км по склоновете му, заяви Агус Буди Сантосо, ръководител на индонезийския Център за изследване и развитие на технологиите за геоложки бедствия. Стълб горещи облаци се издигна на 100 метра във въздуха, а пепелта покри няколко села, каза той и добави, че не се съобщава за жертви до момента.

Мерапи е най-активният от повече от 120-те вулкана в страната. Днешното изригване е поредното, откакто през ноември 2020 година властите повишиха нивото на тревога до второто най-високо заради нарастваща активност. Жителите, живеещи по склоновете, бяха посъветвани да стоят на 7 км от кратера и да имат предвид възможните заплахи от течаща лава, съобщава БТА.

През 2010 година при изригване загинаха 347 души, а 20 000 жители бяха разселени. Планината с височина 2968 метра се намира на около 30 километра от Йогакарта, древен център на яванската култура и седалище на кралски династии от векове. Около четвърт милион души живеят в радиус от 10 километра от вулкана.

Няколко други активни вулкана също изригнаха този уикенд, което накара властите да евакуират хиляди жители, се казва в изявление на индонезийския Център за вулканология и справяне с последиците от геоложки бедствия, публикувано в социалната мрежа "Екс". Не се съобщава за жертви, се казва още в съобщението.

Агенцията заяви, че вулканът Левотоби Лаки Лаки в провинция Източни Малки Зондски острови е изхвърлила днес горещи облаци на височина до 700 м във въздуха, като повече от 6500 души са избягали в убежища.

Също днес, вулканът Марапи в провинция Западна Суматра изригна отново, което е третото му най-голямо изригване този месец, но без да изхвърля лава. Около 500 жители, живеещи в близост до него, бяха евакуирани. Миналия месец той изригна, при което загинаха 23 алпинисти и бяха ранени няколко души.

Вчера вулканът Семеру в провинция Източна Ява изпусна облаци от нажежен газ и реки от лава, както и вулканът Ибу на остров Халмахера в провинция Северно Малуку, който изстреля гореща пепел на височина до 1300 метра във въздуха. През декември 2021 година Семеру, най-високият вулкан на остров Ява, изригна, при което загинаха 48 души, а 36 са в неизвестност.

Индонезия, архипелаг с население от 270 милиона души, е държава с чести земетресения и вулканична дейност, тъй като се намира по протежение на "Огнения пръстен" - подковообразна поредица от сеизмични разломни линии около Тихия океан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари