Над 30 000 медицински сестри не достигат в болниците

2
Криза с медицинския персонал у нас
Криза с медицинския персонал у нас

Криза с медицинския персонал у нас

Над 30 000 медицински сестри не достигат в болниците. Сред причините са ниското заплащане и тежките условия на труд и липсата на признание. Затова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояват за незабавни мерки за решаване на кадровата криза в сектора.

В болничните и извънболнични лечебни заведения във Варна броят на медицински сестри е на санитарния минимум. От това страдат най-вече пациентите.

"За Варна не достигат поне 1000 медицински сестри, които да обслужват качествено тези хора", заяви Райна Бояджиева, Асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна пред БНТ.

Основното възнаграждение на медицинските сестри във Варна е малко над минималната работна заплата.

"Не е достойно възнаграждението. Обидно е възнаграждението", допълни Райна Бояджиева.

24-годишната Берин Тефик от Варна се е дипломирала, като медицинска сестра миналата година. Получила и предложение за работа, но заплащането било под очакванията ѝ.

"Грубо около 1500 лева в клиники и отделения в болнична среда, където има и нощни смени, дават се и нощни дежурства. Просто самото заплащане не е ок, защото от друга страна няма и достатъчно кадри, което означава, че една медицинска сестра едва ли не върши работа за пет медицински сестри", коментира Берин Тефик.

Затова Берин се насочва към друга сфера и започва работа, като стюардеса. Младата жена обаче не е загубила надежда и вярва, че един ден ще работи по специалността си.

"На мен професията много ми харесва. Все пак съм го записала и съм го завършила със желание. Все още искам да работя, като медицинска сестра. Всичко е толкова скъпо, че с 1500 лева няма как да се оцелее", добави Берин Тефик.

За да се реши проблемът с дефицита на кадри, от здравното министерство са създали работна група съвместно с министерство на образованието. Предстои да се направят промени в обучението на медицинските сестрите и да се намерят начини за стимулирането и задържането им в нашата здравна система.

"Освен трудовото възнаграждение ние трябва да приложим едно прогнозируемо предвидимо кариерно израстване. Не можем да ги внесем. Не можем да си ги купим от борса, тъй като всички работещи в България чужденци трябва да се справят с един нелесен език, български, който отнема доста време. Внос на медицински сестри изглежда, като едно трудно внедримо решение, което да реши този проблем. Истината е, че ние трябва да си произведем, да обучим медицински сестри", каза още доц. Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването.

Оказва се, че висшите училища у нас обучават много специалисти в сферата на здравеопазването. По данни за тази година в Медицинския университет във Варна са се дипломирали 49 медицински сестри и 29 акушерки. Много от младите кадри обаче не остават да работят в здравната система. Затова според експерти трябва да се създаде дългосрочна стратегия за бъдещото развитие на професията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Иван
    Точно,така,трябва да се научат да си плащат,за инфо,инжекция,крьвно,за всичко, информацията,струва пари,няма нищо безплатно,...,компромис,нулев!!!
  • 2
    1
    Лора
    Само пишете,дрьнкате,а мерки никакви, лицемерие,дайте заслужени пари,и ще има сестри,а не нощем,празници да бягат като луди,и без пари,да задоволят кефа на този и онзи простак,пак без пари, няма да стане,всичко се заплаща, информация,услуга,инжекция,мерене на кръвно...нали???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари