НА ЖИВО: Напрежение кой ще е председател на парламента

1
Ще бойкотират ли новите депутати от ГЕРБ
Ще бойкотират ли новите депутати от ГЕРБ Видео: Novini.bg

Ще бойкотират ли новите депутати от ГЕРБ

45-тото Народното събрание трябва да избере председател. Интригата е дали партиите ще подкрепят предложението на ГЕРБ, която е най-голямата политическа сила със 75 депутати. Кандидатурата им е Цвета Караянчева.

Изненадващо от ГЕРБ направиха предложение гласуването за новия председател да е явно, със ставане от място и със заявяване на позиция "Да", "Не" или "Въздържал се", предава Novini.bg.

Предложението бе отправено от депутата Александър Ненков, но то бе посрещнато с негодувание от останалите формации. От ГЕРБ смятат, че "гласуването накуп" не може да разкрие "какво е мнозинството" в това НС.

"Нашето предложение не цели да удължи заседанието, а цели да има яснота по въпроса какво е новото парламентарно мнозинство", аргументира се Тома Биков. 

Татяна Дончева от Изправи се! Мутри вън! опонира, че няма нужда депутатите да се изпитват по процедурите. Според нея няма нужда да се губи време, защото е ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде приет само от техните 75 депутати. Дончева определи положението на управляващите като "цугцванг", използвайки термина от шаха.

В крайна сметка искането на управляващите бе отхвърлено. Едва 74 души подкрепиха тяхната идея. Ръчното броене на гласовете и отчитатено на гласа на отсъстващите депутати онлайн създаде голяма каша в парламента. 

А от ГЕРБ се заинатиха, че гласуването трябва да бъде показано и по групи.

"Когато говорите всички на глас, няма как да ви чуя. Един момент, дами и господа", реагира остро Мика Зайкова, която не спираше да се опитва да вкара ред в залата и да намали градуса на напрежението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари