Депутатите решиха комисиите да нямат председатели

0
Заседанията на комисиите ще се свикват от Росен Желязков
Заседанията на комисиите ще се свикват от Росен Желязков Видео: bTV

Заседанията на комисиите ще се свикват от Росен Желязков

Депутатите взеха нестандартно решение. Ще коват закони в комисии без председатели. Точно 23 дни след старта на 49-ото Народно събрание депутатите успяха да намерят решение за парламентарните комисии. Но за сега само временно.

Докато няма яснота кое е управляващото мнозинство и ще има ли изобщо такова - 25-те постоянни комисии ще работят без председател и зам.-председател, а само с членове, които ще бъдат избрани утре в пленарната зала, информира bTV.

Заседанията на комисиите ще се свикват от председателя на Народното събрание Росен Желязков и той ще казва кой да ги води. Подобно решение е прецедент за работата на парламента, като до сега се е случвало само 1 или 2 комисии да останат без ръководство за кратко, но не и всички.

И днес депутатите останаха по-малко от два часа на работните си места. След като бързо се справиха с единствената си задача да изслушат правосъдния министър, народните представители се изправиха пред проблема с неизбраните все още комисии.

Решението на проблема дойде след председателски съвет. Обединени партиите са се разбрали, че единственият начин да се отпуши законодателната дейност е председателят на парламента временно да отговаря и за заседанията на комисиите. Така разпределението на силите в комисиите остана за по-нататък.

А в деловодството на Народното събрание на изчакване вече са общо 55 законопроекта, сред които бюджетът на държавата, нужните закони по Плана за възстановяване, както и тези за съдебната реформа.

Депутатите имат и План Б. Ако тази идея не проработи, се обсъжда председателите на комисии да се разпределят на квотен принцип или да се изберат ръководства само на 4 ключови комисии - бюджетна, социална, здравна и правна, за да може да не се спира работата по бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари