На Никулден задължително пригответе риба с люспи

0
Коли се курбан, празнично жертвоприношение в чест на светеца, задължително риба
Коли се курбан, празнично жертвоприношение в чест на светеца, задължително риба

Никулден наближава и сега е момента да научи; нещо повече за св. Никола, за ритуалите и обичаите по време на празника

Защо светецът се смята за закрилник на моряците и банкерите, защо трябва да се приготви точно шаран за Никулден, защо кръстната кост от главата на рибата се пришива в шапчицата на малките деца и за други обреди припомня Mila.bg

В книгата на Лилия Старева „Коледа и Нова година по български” ще откриете всичко за празниците от 4 декември (Варвара) до 20 януари (Петльовден) – кои са светците, чиито празници честваме, какво представлява самия празник, какви са ритуалите, какви са забраните, гаданията и предсказанията, какви са обредните храни, вещи и символи.

Ритуали

Коли се курбан, празнично жертвоприношение в чест на светеца, задължително риба. Затова празникът се нарича още Рибни Св. Никола, Мокри Св. Никола, Рибена черква.

Понякога остават парче от обредния хляб на тавана за светеца – да пази къщата от мишки.

На места раздават за здраве от дясната половина на обредната жертва.

В отделни региони главата на рибата се яде на следващия ден (Николова патерица). Ако някой не го стори, светецът се сърди и удря с патерицата си.

Кръстната кост от главата на рибата се пришива в шапчицата на малките деца, за да ги предпазва от уроки и всякакви лоши магии. Вярвало се е, че е лековита също при безсъние, хъркане и други болести, помага и при болести по добитъка. Костта се стърже на прах, размесва се с вода, престоява три дни на покрива, под звездите, и след това се дава на болния да пие.

Рибарите оказват специална почит на светеца. Първата уловена този ден риба се изяжда още на брега. След 6 декември риболовът вече е забранен.

Забрани

Когато се приготвят шаранът или друга риба с люспи – мряна, платика, – люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда.

Костите на никулденския шаран не се хвърлят – или се изгарят, или се заравят дълбоко в земята.

Метеорологични прогнози

За народа денят бележи началото на същинската зима.

„Днес му е денят, утре – снегът”, казва българинът и очаква наистина светецът всеки миг да пусне ветровете, които държи затворени в една планинска пещера, да тръсне бялата си брада и да посипе сняг по земята. Студеният Никулден обещава здрава и плодородна зима.

Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури.

Обредни вещи, храни и символи

Празничната трапеза освен риба (тя трябва да е с люспи) се състои само от постни ястия (фасул, сарми и др.). Рибата се пълни с лук, ориз, орехи и се пече на фурна цяла в тесто. Централно място заема и обредният хляб “боговица”, “богов хляб”, “никулски кравай”, “светец”. Шарките могат да означат кораб, риба, самия светец как хвърчи над морето. 

На Никулден трапезата не се вдига цял ден и всеки гост е добре дошъл.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари