На Коледа преди 106 години: Футболът спира войната

0
Коледа на фронта заменя оръжията с приятелски мач между войниците
Коледа на фронта заменя оръжията с приятелски мач между войниците

Как войниците на фронта прекратяват сраженията, украсяват окопите и играят футбол с тенекиена кутия

Рождество Христово - празникът, които събира хората, помага им заедно да забравят несполуките и да погледнат с надежда към бъдещето. Именно това се случва на този ден преди 106 г., дори в разгара на Първата световна война, припомня bTV. 

Тогава Великобритания и Германия прекратяват сраженията на Западния фронт за 24 часа, в които си разменят подаръци и... изиграват футболен мач.

Историята започва на Бъдни вечер през далечната 1914 г. Немските войници решават да украсят окопите и барикадите си, а междувременно припяват коледни песни. В другия лагер цари същото настроение. Следва необявено официално празнично примирие.

Двете армии си разменят подаръци между окопите, а носталгията по футбола ги кара да изиграят мач или по-точно нещо като такъв, тъй като теренът е замръзнал, кален, неравен и осеян с ями от снаряди.

Наоколо има и огради с бодлива тел. "Отборите" са съставени от по 50 човека. Германия печели с 3:2. Срещата е широко отразена от британските медии. В писмо до тях майор Бърти Фелстед - ветеран от войната, описва мача като "истинско и изключително странно чудо".

Впоследствие се появяват сведения, че и на други места по фронта, насред ничията земя, са били проведени подобни футболни срещи. В повечето случаи войниците не разполагали с истинска топка, а използвали кълба от шапки, дори тенекиени кутии.

През 2014 г. 100-годишнината от футболния мач бе отбелязана с откриването на специален паметник на Коледното примирие.

УЕФА пък публикува клип, в който звезди на световния футбол четат писма на участвали в Първата световна воина, разказващи за необикновения двубой.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари