Мястото, където Раят слиза на Земята

0
Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета
Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета

Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета.

Гигантското огледало на света или най-голямата солена пустиня – това са само част от определенията за безотточното езеро Салар де Уюни. Намира се в Боливия, в близост до Андите. Езерото се простира на огромна площ от над 10 000 кв. км и съдържа 10 милиарда тона сол, което го превръща в най-големия резервоар на сол в света, пише dariknews.bg.

Разположено е на впечатляваща надморска височина – 3 656 метра. Формирало се е след преобразуването на няколко праисторически езера.

Магията се появява по време на дъждовния период, когато Салар де Уюни се превръща в плитко езеро и се създава неповторим огледален ефект, който кара мястото да изглежда нереално. Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността. Водата създава несравнима магическа илюзия, че сте в небесата, тъй като отразява движещите се облаци чак до линията на хоризонта.

Когато е сухо, платото прилича на мистериозен и красив бял полигон с причудливи образувания. Солната покривка достига от 2 до 8 метра дебелина. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало. В този период по дъното на Салар де Уюни може да се пътува с кола.

Тук се намира и първият в света хотел от сол Palacio de Sal.

Салар де Уюни определено е едно от уникалните кътчета на земята. Огледалният образ ви кара да губите реалните граници и да се чудите кое всъщност е земя и кое – небе.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари