Езерото Титикака пресъхва

0
Обширното сладководно езеро, намиращо се в Андите на границата на Боливия и Перу, се доближава до най-ниското си ниво
Обширното сладководно езеро, намиращо се в Андите на границата на Боливия и Перу, се доближава до най-ниското си ниво Снимка: АП

Обширното сладководно езеро, намиращо се в Андите на границата на Боливия и Перу, се доближава до най-ниското си ниво

Изсъхналата брегова линия и намаляващата дълбочина на езерото Титикака предизвикват растяща тревога, съобщи Ройтерс, предаде БТА. Причината за това явление са високите температури през зимата в Южното полукълбо.

Обширното сладководно езеро, намиращо се в Андите на границата на Боливия и Перу, се доближава до най-ниското си ниво досега. Юли беше най-горещият месец в историята. Продължителните засушавания са тежък удар за хората и животните.

Титикака се намира на едва 30 см от достигането на рекордно ниско ниво, невиждано от 1996 г., обяви Лусия Уолпър от службата по хидрология и метеорология на Боливия. Според нея сушата може да продължи в някои части на страната.

Местните фермерите са отчаяни заради липсата на храна за животните.

Водите на езерото Титикака намаляват от десетилетия. Титикака се намира на 3800 м надморска височина, което го прави още по-уязвимо за изпарение заради слънчевата радиация. Участъци от брега, които доскоро са били плодородни области, сега са превърнати в пустош.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    Хаха
    Това на снимката да не е оня от филма Jeepers Creepers, прилепи от Ада-плашило дето яде хора за да стои жив
  • 6
    1
    Телето Минчо
    Кофти, Грета Тунберг да отиде там и да се съблече чистогола и да се залепи за някоя скала и да протестира. Но повече ме вълнува откъде мога да си купя БЪЛГАРСКИ домати, не-розови, без зелени чукани в средата и да са с консистенция на домат а не на круша, да оставя алено червено пюре на дъното на салатата. Въпрос за един милиард евро. Да го духа ПП ДБ ДПС и ГЕРБА. ще ви кълна до края на дните си. Да измрете дано. Искам Българска фермерска продукция а не фуражно жито и вносни ЛАЙНА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари