Незрящ мъж прекоси най-голямата солна пустиня на планетата

0
Албан Тесие трябвало да се бори с ветрове и студено време
Албан Тесие трябвало да се бори с ветрове и студено време

Незрящ френски учител измина пеша за 7 дни 140 км в Салар де Уюни.

Това е плитко солено безотточно езеро в Боливия, което през зимата пресъхва и се превръща в най-голямата солна пустиня на планетата, предаде БТА.

41-годишният Албан Тесие, който е родом от Нант, получил медийна подкрепа от боливийските власти, които възнамерявали да направят реклама на Салар де Уюни, една от най-големите туристически атракции на страната.

"Незрящият учител Албан Тесие приключи 140-километровия си преход в Салар де Уюни, за да покаже на света, че физическите ограничения не са непреодолима бариера по пътя към успеха", заяви министерството на културата и туризма на Боливия.

Тесие ползвал слухов джипиес. Той е теглел количка на колелца, в която имало неща от първа необходимост, и бил следен от разстояние от поддържащ екип. 

Френският учител трябвало да се бори с ветрове и студено време. Той е засегнат от пигментозен ретинит, наследствено заболяване, което често причинява слепота.

Салар де Уюни е с площ 10 582 кв.км и се намира на 3650 метра надморска височина в департамента Потоси. В Салар де Уюни са най-големите залежи от литий на планетата. Температурите там варират между минус 3 градуса и 20 градуса Целзий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари