МВР купува кучета за 250 хиляди лева

0
Те трябва да бъдат от породите белгийска и немска овчарка
Те трябва да бъдат от породите белгийска и немска овчарка

МВР обяви обществена поръчка за закупуване на още 20 кучета.

Те трябва да бъдат от породите белгийска и немска овчарка, които да подсилят състава за охрана на границата. Търсят се общо 6 белгийски овчарки - малиноа и 14 броя немско овчарско куче. Общо 6 от кучетата трябва да са мъжки, а 14 женски.

Вътрешното ведомство е готово да плати за четириногите над 250 хиляди лева.

От документите от обявлението става ясно, че министерството ще откаже покупка на животни с неуравновесен характер, като изрично е посочено, че не се препоръчва тип на нервната система „холерик", „меланхолик" и „флегматик". Налага се извода, че с приоритет ще са четириногите със сангвиничен темперамент - с ведър характер и интерес към нови предизвикателства.

В обществената поръчка е подчертано, че се изисква кучетата да са с „изявени работни качества (интерес към апортировъчен предмет (б.а. любима играчка, използвана за поощрение) и да проявяват активно-отбранителна реакция при нападение). Важно условие е, новопостъпилите да са с родословие, документ за доказан произход и идентификационен чип.

„Към момента племенният материал, с който разполага секторът е съставен изцяло от породите Немско овчарско куче и Белгийско овчарско куче (Малиноа). С доставката на нови кучета се цели обогатяване на генофонда на наличното племенно стадо, с цел избягване на близкородствено развъждане. Тази дейност е свързана с вземането на спешни мерки за справяне с миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз", се казва дословно в обявлението.

В края на август т.г. МВР обяви и поръчка за доставка на 28 000 кг храна на за служебни кучета на Главните дирекции "Национална полиция" и "Гранична полиция", които са ангажирани в охраната на границата и летищата.

Средствата са осигурени от европейските програми за ограничаване на миграционния натиск на външните граници на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари