„Монтюпе“ се завръща!

3
Съдът потвърди споразумението между „Монтюпе“ и РИОСВ
Съдът потвърди споразумението между „Монтюпе“ и РИОСВ

Съдът потвърди споразумението между „Монтюпе“ и РИОСВ

Споразумението било в полза на обществото и в интерес на живота и здравето на гражданите на Русе.

Припомняме, че „Монтюпе“ беше спечелило награда в националния конкурс „Най-зелените компании на България 2014“. След тази лицемерна награда, русенци години наред се надишаха на въздух с аромат на бакелит, което определено не беше в интерес на живота и здравето на гражданите. 

Сега се надяваме това споразумение да не върне кошмара, който изкара хората на улицата през последните години.

Административен съд – Русе потвърди сключеното споразумение между „Монтюпе“ ЕООД и РИОСВ и прекрати съдебното производство

С Определение от 28.05.2020 г., постановено по дело № 424/2016 г. Административен съд – Русе прекрати съдебното производство, образувано по жалба на „Монтюпе“ ЕООД срещу заповед №471/10.11.2016 г. на директора на РИОСВРусе.

Припомняме, че с процесната заповед бе спряна експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий в „Монтюпе“ чрез пломбиране на каруселните устройства 7 и 8 в производствено хале № 3.

С протоколно определение от 31.10.2019 г., съдът спря производството по делото, след заявеното от страните намерение да бъде сключено споразумение, с което спорът да бъде окончателно решен като най-добър консенсусен вариант в полза на обществото и за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух.

В края на април 2020 г. жалбоподателят депозира в съда споразумение между страните, в което се акцентира върху започналата реализация на мащабна инвестиционна програма от „Монтюпе”, която предвижда изграждане на пречиствателни инсталации и в хале № 3.

В открито съдебно заседание и след изразено положително становище от представителя на Окръжна прокуратура - Русе днес, 28.05.2020 г., споразумението бе подписано от страните (чл. 178 от АПК).

След преценка на съдържанието на документа съдът установи, че са разрешени спорните въпроси в настоящото производство, споразумението не противоречи на закона и в него ясно са описани поетите конкретни задължения на страните в интерес на живота и здравето на гражданите на Русе.

С тези съображения съдът намира, че са налице основания за обезсилването на заповедта на Директора на РИОСВРусе и прекратяването на производството.

Потвърденото споразумение има последиците на влязло в сила съдебно решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари