Млекопроизводител: Цената на кашкавала е с 60% нагоре и ще продължи да расте

0
Цената на млечния продукт достигна 30 лева за килограм
Цената на млечния продукт достигна 30 лева за килограм

Цената на млечния продукт варира между 15 и 30 лева за килограм

Нов ценови рекорд. Близо 18% годишна инфлация регистрира Националната статистика. Поскъпването за 12 месеца е със 17.7%, а на месечна база то е 1.2 на сто, предава NOVA.

През август спрямо юли най-голям е скокът при разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, където увеличението е с 5.2%. Скачат и стоките и услугите - с 2.3%, жилищното обзавеждане и поддържането на дома - с 1.8% и хранителните продукти и безалкохолни напитки. Там увеличението е с 1.2%.

При храните най-голям ръст на цените бележат краставиците - с 10.6%, следвани от ябълките - със 7%. Сериозно поскъпва и маргаринът - с 4.6%, пълномасленото прясно мляко - с 3.9% и яйцата - с 3.7%.

Цената на кашкавала в магазините на дребно вече варира между 15 и над 30 лева за килограм. За последните няколко седмици повишението е между 2 и 10 лева. За килограм истински кашкавал са необходими около 10 литра мляко.

За внучката си Бойка Тодорова от Монтана се надява, че купува качествени млечни продукти. Последно купила кашкавал за 26 лева за килограм. „Доста е скъп. Ние заради нея купуваме, а е над 20 лева. Избираме и марка, не купуваме какъв да е заради нея, а по-хубавите марки са доста по-скъпи“, каза тя.

Цената през последните седмици на някои марки кашкавал дори надхвърля 30 лева. В магазина на Камен Аврамов също се усеща поскъпването. „Поскъпването варира от 2 до 10 лева на килограм, което също е парадокс според мен. Купуването е в ниския клас - 15-16 лева. Човек идва и преди това купуваше половин килограм, а сега купува 200 грама“, обяснява собственикът на хранителен магазин.

Според Никодим Войнов, който е млекопроизводител в Монтана, цената на кашкавала няма как да е под 20 лева за килограм на едро. „Миналата година изкупната цена на млякото беше 65 ст., а сега е 1,20 - 100%, токът - 300% нагоре. Тази цена на кашкавала, която от миналата година е с 60% нагоре, има още да расте”, категоричен е млекопроизводителят. Засега обаче той не се наема да прогнозира колко ще струва млечният деликатес през следващите няколко седмици и месеци. Към момента търсенето остава. „Ако спре да се купува на 30 лева, цените ще спаднат, ще спаднат цените и на суровото мляко, но засега не виждам как може да се случи това, тъй като ние преработвателите изпитваме дефицит за суровина и това вече вдига цената“, казва още Войнов.

При сиренето засега няма драстично увеличение на цената.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    112
    Как беше ? За бога братя, не купувайте ! Ама няма кой ,не само да го каже по медиите ,а дори да го произнесе ! Въобще шубето е голям страх !
  • 6
    4
    Ммм
    Не се ли наядохте вече. МЪРШИ
  • 10
    3
    ...
    мошеници ! чиста проба спекуланти. и, чудно ми е, защо всеки кравар ми скача с цената на тока ? топли ли ги цяло лято, музика ли им пуска, апарата който ги дой харчи 9 киловата ли ? А и да не забравяме че има няколко големи на пазара, като Зоров- пършевица, Маджаров и Лакрима Пазарджик, които са под политически чадър и могат да се ебават с пазара, колкото им скимне, няма кой да им потърси сметка. има антибиотик за тази гадост и тя се нарича СТОП НА КУПУВАНЕТО на кашкавал до напролет, стисваме зъби, караме без него и март месец ще е 15 лв. ние сами си го набиваме като го търсим, те усещат веднага кое се търси и прааас , цените в орбита, служба да ги урегулира няма. и затова утре сме минус 214 първокласника. разграден двор.
  • 8
    2
    daskal
    90% от кашкавала у нас са менте! От там трябва да се започне.
  • 10
    1
    Русе
    Ами пак малко сте го вдигнали, направо го направете с 1060% нагоре. Къде са 5 литра мляко (6 лв.), къде са 20-30 лева на кило кашкавал, алооооу. Да не би да произвеждате по 1 кг. на ден... или с 1 мегаватчас ток да правите само 10 кила кашкавал?! Като гледам май единствено пачки искате да трупате в замяна на фалшивите ви сирена, нито узрели, нито нищо. Искате да изравните цената на пармезана или какво. Ба*ти ненаситните задници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари