Meteo Balkans: Днес очакваме интересен метеорологичен феномен

0
Синоптиците на MeteoBalkans предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните часове
Синоптиците на MeteoBalkans предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните часове

Синоптиците на MeteoBalkans предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните часове

По време на преминаването на поредния студен атмосферен фронт над България очакваме да се формира един интересен метеорологичен феномен, който ще доведе до значителни валежи от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия. На много малко места по света хората стават свидетели на толкова добре изразено явление, и то с подобна интензивност. Обикновено такива фронтове през зимата не са богати на влага и валежите от тях са оскъдни в равнините. Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче показват, че на много места в Северна България ще се формират значителни валежи от сняг.

Какво ще се случи? 

Към 17 декември над България ще започне преминаването на студен атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дни по-рано част от от Карпатите той се раздели на две части (източен и западен поток ). Западният преминава през цяла Сърбия и се очаква да връхлети България след обяд в петък с усилване на вятъра, понижение на температурата и слаби валежи

По същото време част от студения фронт поради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък ) е принуден да заобиколи Карпатите, като променя посоката си и нахлува от североизток. През деня и привечер потоците се засрещат в подветрените южни склонове на Карпатите, което ще доведе до формирането на конвергентна линия. 

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската равнина снежната покривка може да надмине 10-20 см. за кратко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари