Мъж в мозъчна смърт спаси двама души

0
Това е трета донорска ситуация във Велико Търново за годината
Това е трета донорска ситуация във Велико Търново за годината

Пациент в мозъчна смърт дари сърце и черен дроб.

43-годишният мъж от Велико Търново стана донор на двама души, след като изпаднал в мозъчна смърт на 19 май, съобщава BULGARIA ON AIR.

Това е трета донорска ситуация във Велико Търново за годината. За миналата 2016 г. случаите на донорство в града са общо три. Сърцето е трансплантирано в университетската болница "Св. Екатерина", а в болница "Лозенец" е присъден черният дроб.

"Вървим към по-голяма информираност за донорството, това е целта на нашата кампания, към която се включи и ВМА", споделя д-р Сибила Маринова, която е шеф на отделението по Aнестезиология и реанимация в болницата във Велико Търново и координатор по донорство.

"Мозъчната смърт е напълно прекратяване на мозъчните функции и кръвообращение. Според българското законодателството мозъчната смърт е равнозначна на смъртта на индивида. Такава диагноза не може да бъде сгрешена", уточни тя.

Тя е категорична, че има нужда от промяна в законодателството и начина, по който се изразява волята за донорство. В момента приживе хората могат да декларират само своето несъгласие за даряване на органи.

"Дали близките ще дарят органите или не, е въпрос на лична воля и тяхно решение. Ако починалият човек не стане донор, не е редно да е на животоподдържащи системи. Не става въпрос за изнудване. Важно е хората да разграничат кома от мозъчна смърт", каза още д-р Маринова.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари