Мартин Димитров: КЗК спешно да се намеси в увеличението на цените на мобилните услуги

3
Това е провал на регулирането, заяви депутатът от ПП-ДБ
Това е провал на регулирането, заяви депутатът от ПП-ДБ Снимка: БТА

Това е провал на регулирането, заяви депутатът от ПП-ДБ

Искаме спешна намеса на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за индексацията на цените на мобилните услуги. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), предаде БТА.

Това, което видяхме от мобилните оператори, е страшно обезпокоително. Инфлацията в България е една и съща, не може единият оператор да иска 9,5% увеличение, а другият 4% увеличение на цените. Това е провал на регулирането, заяви Димитров. За последните три години КЗП за нелоялни практики е наложила обща глоба на всички мобилни оператори от 544 000 лв. На 68 глоби средният размер на глобата е 8000 лв. С такива глоби не могат да се променят и санкционират нелоялни практики, каза още депутатът.

Според него е много е важно, преди България да стане част от Еврозоната, регулаторите да бъдат сменени, подсилени и да станат работещи. Хърватия успешно възприе еврото – има ниска инфлация, най-високия растеж на доходите в ЕС, но това е благодарение на добре работещите регулатори в страната. Трябва да направим същото, смята Мартин Димитров.

Регулаторите ще бъдат сменени, след като имаме механизъм за това по какъв начин ще стане, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според него първо трябва да има нормативни промени и след това персонални смени. Регулаторите не работят в полза на обществото и не подобряват конкурентната среда в България, смята той.

"Аз го разбирам, че той е притеснен, тъй като става дума за конкурентната среда в страната", каза Мирчев по повод коментар на Кирил Петков от ПП-ДБ за сделка между „Юнайтед груп“ и „Булсатком“, която все още не е одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Нормално е да е притеснен, тъй като КЗК не работи, каза Мирчев.

По-рано днес "Юнайтед Груп" (United Group) изпрати позиция до медиите по повод изказването на Петков. "Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса "Булсатком". На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган", се посочва в позицията.

Определени министри се справят добре, към други имаме доста по-високи очаквания, коментира още Ивайло Мирчев.

Напрежение между президента и ПП-ДБ винаги е имало, посочи Мирчев. Действащ президент няма право да основава партия. И самият президент, и неговият антураж правят намеци в тази посока, а това не способства за неговата роля на обединител на нацията, каза още депутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари