Марияна Николова: Изграждаме национален пул от киберексперти

0
Приоритет е да постигнем високо ниво на киберхигиена в институциите
Приоритет е да постигнем високо ниво на киберхигиена в институциите Снимка: Булфото / Архив

Приоритет е да постигнем високо ниво на киберхигиена в институциите

В ход е изграждането на българската екосистема за киберсигурност в изпълнение на Националната стратегия за киберсигурност, способна да отговори на киберинцидентите със значително въздействие.

Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова на международния форум "Кибертехнологии" в Тел Авив, Израел, съобщи пресслужбата на МС.

Акцент в изказването на вицепремиера, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет, бяха политиките за превенция срещу киберпрестъпленията и приетите нормативни промени, произтичащи от българския Закон за киберсигурност. Тя подчерта, че приоритет за България е постигане на високо ниво на киберхигиена в институциите.

"Съсредоточени сме върху програмите за обучение и образование в областта на киберсигурността, за да се изгради национален пул от киберексперти, които да отговорят на търсенето на бизнеса и правителствените организации", изтъкна вицепремиерът Николова.

Вицепремиерът Николова даде висока оценка на партньорството на страната ни с държавата Израел по отношение на киберсигурността. Тя сподели и своите впечатления от посещението на българската делегация в Националното бюро по киберсигурност в израелския град Беер Шева. Заместник министър-председателят каза, че е било договорено с ръководството на бюрото да се засили сътрудничеството и обменът на информация.

В делегацията са заместник-председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Красимир Симонски и националният координатор по киберсигурност и началник отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук