Капацитетът на Марияна Николова е неизчерпаем

0
Докато отговаря за демографската и икономическата политика, за туризма, електронното управление, изборите и киберсигурността, Николова е успяла да напише и докторат
Докато отговаря за демографската и икономическата политика, за туризма, електронното управление, изборите и киберсигурността, Николова е успяла да напише и докторат Снимка: Капитал

Неизчерпаемият капацитет на вицепремиера Марияна Николова избуя в още една сфера. Оказа се, че докато отговаря за демографската и икономическата политика, за туризма, електронното управление, изборите и киберсигурността, е успяла да напише и докторат

Новината бе съобщена от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), откъдето Николова ще получи научната степен, разкрива Капитал. И предизвика бум от коментари, включително и заради темата, която е избрала да изследва - "Киберетика в управлението на информационните процеси при е-управлението". Тя се спира на широк спектър въпроси - от блокчейн етика и "синергична парадигма: общество - технологии - въздействия" до могат ли спецслужбите да спазват етични правила в киберпространството и примери като освобождаването на лица от винетни такси.

"Булевард България" припомни, че УниБИТ се ползва с предпочитанието на кадри от властта, предимно от средите на ДАНС и МВР, а неговият създател (и научен ръководител на Николова) проф. Стоян Денчев е "бивш дипломат, депутат, вицепрезидент на "Мултигруп" и сътрудник на II Главно управление на Държавна сигурност". От "Боец" пък цитираха рецензията на външния наблюдател - проф. Кристоф Щюкелбергер от университета в Базел, за да твърдят, че Николова е плагиатствала. Всъщност Щюкелбергер подбира внимателно думите си и само посочва, че цитат от четири страници без споменаване на автор е "необичаен", без да говори изрично за плагиатство. Явно щедро приема, че за толкова претоварен с държавни дела човек като Николова подобни детайли са допълнително обременителни.

Пред "Дневник" друг от рецензентите, проф. Георги Петков, заявява, че "не обръщаме внимание на "Боец" и Атанас Атанасов", който говорел от години срещу университета.

Друго, на което от УниБИТ очевидно не обръщат внимание, са изискванията за докторантура. Блогът "Наука и критично мислене" припомня, че бяха въведени минимални изисквания (с цел да се спре обезценяването на докторската степен в България), като например да има публикувана монография, книга, статии и доклади в индексирани научни издания, както и в нереферирани такива. Много от това не присъства в документите за защита.

Да се чуди човек защо ѝ е на госпожа Николова, която вече има три магистратури и половината Министерски съвет, да си навлича още внимание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари