Лясковец иска паметник на убития полицай

0
Лясковец иска паметник на убития полицай

Да бъде издигнат паметник на полицая Емил Шарков в центъра на Лясковец, поискаха местни хора на официалната страница на града. "Според мен трябвa дa се нaпрaви пaметник нa зaгинaлия служител нa редa в нaшия грaд", пише Ивайло Славчев, предаде bTV. По всяка вероятност ще бъде изпратено отворено писмо до общината за разрешение. Шарков бе убит в петък при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов Петков, който откри огън при опита да бъде задържан. Други трима полицаи бяха ранени. В момента те са в столичната Военномедицинска академия, предстоят им спешни операции. Петков се барикадира в дома си и обсипа спецполицаите с куршуми. При акцията стрелецът също бе ранен и по-късно – задържан. Веднага след трагедията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров изказа съболезнования на семейството и близките на Шарков, като сподели, че с него са били приятели и го нарече "герой".

За 24 часа полицията задържа майката на стрелеца. По непотвърдена информация жената ще отговаря за това, че в дома й има незаконно оръжие. Полицейската блокада около жилището на Петков в града бе вдигната към 8.00 часа тази сутрин. Нощта е минала спокойно. Димитър, съсед на Петков, разказа пред bTV, че за психичните проблеми на 53-годишния мъж се говорело в последните 2-3 години, „защото той беше затворен вкъщи, не се виждаше, много хора мислехме, че е в чужбина”.

„Познаваме се от много години. Беше добър и контактен, често спортуваше на стадиона. Той е завършил техникум за готвач – работил е в Германия и в Англия. Последно го видях преди 2 седмици, разговаряше с кварталния – може би имаше някакво оплакване от училището или съседи. Това ми беше първото виждане, защото не го бях виждал от 3 години. Майка му е тиха скромна жена, баща му беше машинист в ЖП-то. Всички сме потресени още и в шок. Вчера сутринта след 5.00 часа се чу шум – като от фойерверки. Помислих, че е сватба – после видях, че са изстрели и има полицаи отвън. Поискаха да излезем, целия ден не можах да се прибера вкъщи”, казва още съседът за преживяното преди ден.

Коментар на петъчните събития в града направи и кметът Ивелина Гецова. Тя подчерта, че по-сериозните заплахи от страна на убиеца Петко Петков към съседното училище започнали да се получават едва от началото на тази година, а не както се твърдяло – още от 2010-а. Акцията на МВР била провокирана именно от последното писмо на мъжа до училищния директор от 10 март, в което той казвал, че е „ловец от години и накрая ще вземе нещата в свои ръце”, тъй като притежава оръжие. Гецова допълни, че в общината многократно Петков подавал жалби срещу съседи и съграждани, породени от „чисти битовизми” – кой къде си вари компотите или къде си е построил ограда. В повечето случаи жалбите били неоснователни.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари