Роднините на убития командос Емил Шарков осъдиха България в Страсбург

8
Осъдителното решение обаче не е заради операцията, при която той загина, а заради отказа на МВР да разсекрети доклади за планирането ѝ
Осъдителното решение обаче не е заради операцията, при която той загина, а заради отказа на МВР да разсекрети доклади за планирането ѝ Снимка: МВР

Близките на убития през 2014 г. командос Емил Шарков са осъдили България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Осъдителното решение обаче не е заради операцията, при която той загина, а заради отказа на МВР да разсекрети доклади за планирането ѝ, съобщи "Капитал". Държавата е осъдена да плати по 8 хил. евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на съпругата му Милена Шаркова и на дъщеря му.

"Ювелирна" акция

Шарков загина на 14 март 2014 г. Той бе смъртоносно прострелян от Петко Петков при щурм на Специализирания отряд за борба с тероризма в дома му в Лясковец. Въоръженият Петков посрещна с огън спецполицаите, уби Шарков и рани още петима души преди да бъде прострелян и арестуван.

Впоследствие се оказа, че операцията е била пълен провал. Проверка на МВР установи, че дни преди акцията двама полицаи са отишли да снимат съвсем открито дома на Петков, той ги забелязал и разбрал какво му се готви. По време на делото се разбра, че Петков е будувал цяла нощ в очакване на полицаите, въоръжен с две пушки в барикадирания си апартамент.

Мъжът получи доживотен затвор без право на замяна. Окончателната присъда бе произнесена през 2017 г.

Отговорност

Въпреки че тогавашното ръководство на МВР – министърът Цветлин Йовчев и главният секретар Светлозар Лазаров – обещаваха виновните за лошото планиране да понесат отговорност, това не се случи. Наказания бяха наложени, но след това обжалвани и отменени от съда.

Типичен пример за това е историята с бившия шеф на МВР-Пловдив Атанас Илков, който по онова време бе началник на криминалната полиция. След проверките той беше уволнен с мотива, че е заблудил главния секретар, представяйки му не психопортрет на Петков, а само работно мнение на експертите от Института по психология на МВР.

След това Илков стана шеф на полицията в Пловдив, а впоследствие бе начело и на областната дирекция в Кърджали.

Секретно

По случая са правени две вътрешни проверки от МВР, пише в решението на ЕСПЧ. Съдът няма забележки към начина на извършването им, а към факта, че са били засекретени в продължение на години. Едва през 2020 г. те виждат част от изводите. Това им е попречило да заведат иск за щети, пише съдът. Ако наследниците на Шарков бяха завели, те са щели да бъдат принудени да действат на сляпо без да могат да посочат грешките, извършени при планирането на операцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари