Кристиян Вигенин: Въздушният Шенген е залъгалка за наивници

0
Според него сме поели ангажименти, допълнителни на тези по Дъблинското споразумение
Според него сме поели ангажименти, допълнителни на тези по Дъблинското споразумение Снимка: bTV

Според него сме поели ангажименти, допълнителни на тези по Дъблинското споразумение

Въздушният Шенген е залъгалка за наивници. На час по лъжичка става ясно за какво става въпрос що се касаепо споразумението с Австрия за т.нар. въздушен Шенген“, каза каза зам.-председателят на БСП Кристиян Вигенин пред bTV.

Той обясни, че вече е публикувано решението, с което България и Румъния станаха част от Шенген по въздух и вода.

Към него има приложение с две изявления - на Австрия, България и Румъния от една страна и от друга страна на ЕК. Изявлението е от името на правителството. Според това съвместно изявление България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни да се получава съгласие и да приема всички заявени за връщане емигранти, влезли и регистрирани в България, получили статут и заминали в Австрия. По официални данни само за 2022 г. това са над 9000 души, а ние сме се съгласили за 6000, за 2023 вероятно говорим за същите числа“, смята той.

Според него утрояването на силите на Фронтекс и финансирането за граничната сигурност с дронове и нови коли не е разписано в изявлението на ЕК.

„Само декларират, че ще продължат подкрепата, това е различно от засилена подкрепа. Вярвам само на това, което пише черно на бяло. Иначе: „Тати ми обеща колело, ама друг път“, на този принцип сме и с Шенген“, заяви Вигенин.

Според него Австрия нееднократно е заявявала, че няма проблем с България

Днес се оказа, че се правят промени в законодателството за бежанците и се оказа, че интегрирането на бежанците ще е включено в плановете за интеграция на общините. Правителството оценява, че нямаме капацитет и целта на тази промяна е тези бежанци да бъдат пуснато по общините. Кметовете не знаят за тази промяна“, предупреди депутатът от БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари