Кремъл изпраща дъщеря на генерал от КГБ за посланик в София

0
Руската дипломация ще възлага на Митрофанова да засили русофилското влияние в страната преди предстоящите избори, чрез активиране на доверените си лица за влияние и русофилски партии и организации
Руската дипломация ще възлага на Митрофанова да засили русофилското влияние в страната преди предстоящите избори, чрез активиране на доверените си лица за влияние и русофилски партии и организации Снимка: ТАСС

След като „Макаров” не проработи, очаква се Елеонора Митрофанова да изиграе ролята на „Калашников” за непослушната България

Кремъл се готви да изпрати нов посланик на Руската федерация в България. Предложението вече е направено от първия дипломат на страната Сергей Лавров, очаква се единствено подписът на президента Владимир Путин  за публичност на Указа, пише Фактор.

Мястото на Анатолий Макаров в българската столица вероятно ще бъде заето от Елеонора Валентинова Митрофанова. Това научи Faktor.bg  от свои източници в руските дипломатически среди.
Явно този път Кремъл и специалните служби на федерацията са търсили лице със специфичен профил, коментират дипломати от кариерата.

Митрофанова е дъщеря на бивш генерал от КГБ. Завършила е Московския държавен институт за международни отношения(МГИМО), известен като 

ковачницата на кадри на КГБ

Дипломатическата й кариера стартира през 2003 г като служител на руското Външно министерство. От 2004 до 2008 г. Митрофанова  получава висока позиция – оглавява Руския център за международно, научно и културно сътрудничество (Росзарубежцентр), преименуван по-късно в Россътрудничество. 
От 2009 до 2016 година Елеонора Митрофанова е изстреляна в орбитата на ЮНЕСКО. Заема длъжността председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, зам.-генерален директор на международната културна организация, първи председател на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО в Русия. Престоят й в Париж съвпада с мандатите на българската Ирина Бокова, която оглавяваше организацията. Двете не само са възпитанички на една школа – МГИМО, а според служители на организацията са  и изключително близки. Именно Митрофанова е била трансмисията за подкрепа на Бокова от страна на Кремъл по време на надпреварата за избор на нов генерален секретар на ООН. Заради натиск от Русия ЮНЕСКО по времето на Бокова мълчеше подозрително по темата за допинга в руския спорт. Въздействието да не бъде критикуван руският спорт е ставало именно чрез влиянието на Елеонора Митрофанова, твърдят източници от организацията.

От 2016 година, след завръщането си в Москва Митрофанова отново заема поста ръководител на Федералната Агенция Россътрудничество, която е като нашата Агенция за българите в чужбина. Именно на Митрофанова е възложено за втори път да изпълнява важната мисия за влияние и координация между Кремъл и всички руснаци в чужбина, за защита на техните интереси и налагане на путинската постановка за „Руския свят”. Без съмнение е, че именно по тази линия е протичало и едно от направленията за пропаганда и шпионска дейност на руските специални служби, които използват Россъструдничество като „чадър”, според оценките на руски анализатори.
В края на юли тази година Митрофанова е отстранена от стратегическия пост и прехвърлена на разпореждане във Външно министерство. Мястото и е заето от друга съветска номенклатура - внукът на Евгений Примаков – Примаков-младши. В руското публично пространство се прокрадна неофициална информация, че Митрофанова е 

отстранена за съмнение за корупционни схеми

За това изключително показателни са коментари в приложението Telegram, на лица запознати с потайностите на руската дипломация. Източници от Правителствената служба и Министерството на външните работи съобщават, че напускането на Елеонора Митрофанова е донякъде предизвестено и е следствие на резултатите от одита на  Россотрудничество и сигналите до администрацията на президента, изготвени от високопоставени служители в Лубянка.

Всъщност през последните години Сергей Лавров е гаранта за кариерата на Митрофанова. Той я спасява и това лято, връщайки я на работа във Външно министерство, за да потуши шумен скандал около отстраняването й.

Администрацията на президента е преценила, че преди предстоящите избори за долната камара на руския парламент, едно евентуално преследване на бившия шеф на Россотрудничество ще предизвика ненужен шум в обществото. 

В същото време в самата Държавна агенция за руснаците в чужбина съобщават, че новият и ръководител Евгений Примаков е в шоково състояние от мащаба на корупция през последните години. В момента в Агенцията тече подробен одит.

 В дипломатическите среди на Русия се коментира, че чашата на търпение към Митрофанова преляла, след

 скандал в Прага с анонимни служители  на Россътрудничество.

 Преди да я харесат за наследник на Макаров в София, Митрофанова е искала да получи посланическия пост в Кипър, а после и в Мадрид, заради превъзходния й испански и контакти в кралството. Мераците обаче са и били попарени с неодобрение от испанска страна.

Така на хоризонта за 67-годишната Митрофанова се появява възможна мисия в проблемната и непослушна за Кремъл България. 

В Москва през последните месеци съвсем не крият неодобрението си от дипломатическата работа на Анатолий Макаров в София. Всъщност той ще бъде отзован в края на първия си мандат. Черни точки в атестацията му са изгонените през последната година, след успешни разработки на ДАНС няколко руски шпиони, работили в посолството под фалшиво дипломатическо прикритие. Като провал се отчита и разкриването на служители на ГРУ, които са проникнали в България, за да  отровят оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Москва е недоволна и заради блокираните руски енергийни проекти, покупката на самолети F-16, както и заради няколко 

провалени инициативи за представяне на Русия като водеща сила на Балканите,

с която България трябва да се съобразява. С неодобрение се приемат и тенденциите в българското общество за демаскиране образа на Русия като „освободител”, „братушка” и истински приятел.

Руската дипломация ще възлага на Митрофанова да засили русофилското влияние в страната преди предстоящите избори, чрез активиране на доверените си лица за влияние и русофилски партии и организации. Залага се и на близките и отношения с Ирина Бокова, която трябва да и отвори вратите към президентството, БСП и проруските партии. Митрофанова трябва да се доказва и като 

стабилизиращ фактор за руските шпиони

 под дипломатическо прикритие. След като „Макаров” не проработи ефективно, сега Кремъл възлага на нея ролята на „Калашников”, освен ако българското правителство и президентството имат кураж и откажат дипломатично агремана й, коментират в Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари