Косенето на тръстика в резервата „Сребърна“ ще се извършва механизирано

0
Многофункционалната самоходна машина – амфибия е представена днес
Многофункционалната самоходна машина – амфибия е представена днес Снимка: РИОСВ Русе

На територията на поддържан резерват „Сребърна“ ще се извърши отстраняване на плаващи тръстикови острови (кочки), тиня и детрит (биогенни елементи) и косене на тръстика механизирано, с помощта на специализирана техника

Многофункционалната самоходна машина – амфибия е представена днес, пред местната общественост, в езерните площи, отдалечени от колониите на защитените видове птици.

Закупуването на машината и планираните дейности по отстраняване на тръстика, сива върба, тиня и наноси, са част от дейностите по проект на РИОСВ-Русе „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР „Сребърна”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”.

Дейностите по отстраняване на тръстиката и наносите ще бъдат възложени на външен изпълнител, за 3 – годишен период, като ще се съблюдава стриктно определен времеви график. Паралелно с това, с друга обществена поръчка ще се възложи мониторинг на ефективността от изпълнението на дейностите. Предвидено е провеждане на биологичен, хидрологичен и физикохимичен анализ преди, по време на, и след изпълнение на всяка от дейностите.

Началото на дейностите по отстраняване на тръстиката и наносите да започнат в края на лятото, след приключване на размножителния период на гнездящите видове птици.

С изпълнението на тези дейности се очаква подобряване на хидрологичния режим и физикохимичните показатели на водата, които ще окажат пряко и/или косвено благоприятно въздействие върху обитателите на защитената територия.

Екосистемата в ПР „Сребърна“ е комплексна влажна зона, състояща се от река, заливаем остров и езеро с прилежащите му ниски крайбрежни части.

През последните 20 г. покритието на кочките със сива върба е нараснало от 5% до 55%. Това води до понижаване на плаваемостта им, като при ниски водни нива те по-плътно прилягат към дъното, корените на върбите се вкореняват в уплътнената тиня и подлежащия под нея твърд субстрат. Планът за управление на ПР „Сребърна“ определя като проблем за функционирането на екосистемата натрупването на биомаса в резултат от интензивното развитие на растителността, за което основен дял има тръстиката. След прекъсването на връзката с реката, а по-късно спиране на изнасянето на тръстиката, в езерото настъпва процес на ускорена еутрофикация, в резултат на голямото количество биомаса, която само се натрупва без практически да напуска екосистемата.

С драгирането се планира да се постигне изкуствено изнасяне на голямо количество от вече натрупаната биомаса, а с изграждането на допълнителен канал за връзка с р. Дунав при високи нива на реката, изнасянето на биомаса ще се осъществява по естествен път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари