Конфискуваха 1,5 тона лошо съхранявана кучешка храна от приюта в Шумен

0
Агенцията по храните конфискува 1,5 тона кучешки гранули от приюта в Шумен
Агенцията по храните конфискува 1,5 тона кучешки гранули от приюта в Шумен

След нашата публикация, че кучетата в шуменския приют умират от глад заради гранули със спорни хранителни качества и съмнение за микотоксини, втори ден инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните правят проверки там. Описани са около 1,7 тона гранули, които ще бъдат конфискувани и унищожени, защото нямат документ за произход и етикет.

Това съобщи директорът на агенцията в Шумен д-р Катя Райкинска.В края на работния ден при нея са били събрани всички страни по спора. „Седем ветеринарни лекари бяха в кабинета ми, за да си кажат „кривините” очи в очи”, каза тя.

Тази чували, които са без етикет, не са проследими, каза д-р Райкинска. Върху някои от пакетите имало етикети. От две партиди с етикет са взети проби, които ще бъдат пратени за изследване в лицензирани лаборатории във Варна или София, за сметка на приюта. Докато не дойдат резулататите, от тази храна няма да се дава на животните.

При аутопсиите на пет кучета д-р Данков е дал заключение, че има съмнение за микотоксини, но не е пратил органи за изследване. Той ще бъда актуван, защото е приемал тези гранули, каза д-р Райкинска. Още при първата пратка е трябвало да ни сезира, отсече тя. В склада чувалите не са били поставени върху скари, а директно върху пода.

Припомняме, че фирма „Фармавет” беше избрана от общината за доставчик на суха храна марка „Мистър Дог” след проведена обществена поръчка за 38 000 лв. в края на юли т. г.

Източник: grada.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари