Животните в шуменския приют умират от глад заради некачествена храна

0

Заради некачествени гранули с ниска хранителна стойност и със съмнение за наличие на токсини, кучетата, настанени в приюта край Шумен, от два-три месеца умират от глад. Ребрата им се броят. Всеки ден умират  по няколко четириноги. Това  каза управителят на приюта с Немски кастрационен център край Шумен д-р Милен Данков.

От вторник той е забранил  кучетата да се хранят с тях и е запечатал склада, където се съхраняват чувалите с гранулирана храна. Там има около 1.5 тона, което стига за половин месец. „Докато не получа резултатите от лабораторните изследвания какво съдържат тези гранули, няма да разреша животните да бъдат хранени с тях”, каза той.   Проби са пратени и в лаборатория в Германия.

През последните няколко дни той е направил няколко аутопсии на умрели животни. Установил е по безспорен начин, че се касае за интоксикация.  Заболяването се характеризира с повръщане, нервнопаралитични гърчове и смърт до 24 часа..

Пак от вчера с  парите на немския спонсор, които са предназначени за консумативи за кастрации и за заплати, а общината осигурява храната,  от борсата се купуват други гранули. „С тях години наред сме хранили питомците в приюта и никога не сме имали проблеми”, каза Данков.

Припомняме, че от 4 години общината съфинансира с 40 %  издръжката на  кучешкия приют. Останалите 60 на сто се поемат от Сдружението с нестопанска цел „Германо-българска помощ  за животните”.

От август 2014 г. обаче обществената поръчка, обявена от община Шумен за доставчик на  гранулирана храна, се печели от шуменска фирма, която сама произвежда храната.  Нейната оферта е с 20 стотинки по-евтина за килограм от тази на втория в търга. Килограм гранули струва  95 стотинки. Единственят критерий за оценка на офертите, заложен от общината, е най-ниска предложена цена за килограм.

„Като  започнахме изхранването на животните с тези гранули през август, те рязко  почнаха да слабеят. Повечето отказваха да ги ядат. Очаквахме през тези  3 месеца да свикнат, но промяна няма. Тези, които я ядат, слабеят непрекъснато, имаме и смъртни случаи”, каза д-р Данков. Става все по-лошо, а през зимата животните трябва се хранят с по-калорична храна.

Затова се принуждаваме да купуваме други гранули. „Те също са български, също са евтини и с тях сме ги хранили през последните години”, каза той. Това ще забави кастрационната ни програма, защото парите не достигат. Според Данков въпреки многократно подаваните сигнали до доставчика, че  храната е с ниска хранителна стойност и кучетата не я  ядат, от там казвали, че тя отговаря на стандарта. Видимо обаче  за гости от Германия и от България, както и за доброволците-природозащитници, които посещават приюта, животните ни са изключително слаби.

Пакетите  от 10 килограма, в които се доставят  гранулите, не са във фабрична опаковка, а в обикновени  черни  чували от сезал. Етикетът с марката е закрепен с кламер, а на повечето пакети изобщо липсва. Сухата храна мирише на бисквити и брашно, се увери репортер на вестника. Изискването на общината пакетите да са в търговски вид и да се доставят във вида, в който се предлагат и в търговската мрежа, през тази година е отпаднало. Останало е само условието „стоките, предмет на доставката, да притежават документ за качество и произход.”

„Вие заставате на страната на колектива на приюта, които имат  икономически интереси ние да не сме доставчиците”, това каза по телефона управителят на фирмата-доставчик „Фармавет“ д-р Валентина Николова. Не е ясно как колективът има подобни интереси, след като доставките се фактурират и изплащат от общината. После  добави, че в приюта масово с тонове се крадяла храната, затова кучетата били гладни.  На въпрос могат ли да го докажат, оттам заявиха,  че го предполагат.

От НКЦ съобщиха, че ще пишат писмо до кмета с молба за съдействие проблемът да бъде решен. Ако е необходимо, втората фирма, участник в търга, да поеме изхранването. „Не е редно да оставим затворените в приюта животни да гладуват. Преди със същото количество храна животните изглеждаха коренно различно”, добавиха от НКЦ.

Един кг гранули за приюта винаги е струвал между 90 стотинки и 1-1,20 лв.  Необходимата храна за деня е около  136 кг за около 400 големи кучета и  35 подрастващи. Дажбата за едно куче, което тежи между 15 и  20  килограма, е 340 грама суха храна на ден, което прави около 34 стотинки.

Обществената поръчка, обявена от общината в края на юли 2014 г.,  беше за доставка на 38 тона гранулирана храна за кучетата, настанени в приюта. Прогнозната стойност на поръчката е 40 000 лв., става ясно от поканата за участие в процедурата, публикувана на интернет страницата на общината.  Не е ясно колко и кои фирми са участвали в търга, общинските чиновници отказват да съобщят тези данни. Обявена е само фирмата, спечелила търга.

Днес стана ясно, че  в късния следобед инспектори от Агенцията по безопасност на храните са направили проверка в приюта, съобщи за „Шуменска заря” директорът д-р Катя Райкинска. Констатирано е, че за трите последни месеца умрелите кучета са 45. Намерени са били чували без етикет за състав и произход, които ще бъдат унищожени, а управителят на приюта – санкциониран, че ги е приел в такъв вид. Проби от тези, които са имали етикети, са  иззети и ще бъдат изследвани в акредитирана лаборатория. Късно снощи инспектори са започнали проверка и на фирмата-производител.

Източник: grada.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари