Кои са 10-те страни в Европа с най-високо образовано население?

1
България изобщо не фигурира в изследването
България изобщо не фигурира в изследването

Във всяка страна има различна образователна система и различен процент от населението имат висше образование

Тъй като началните образователни нива са задължителни в Европа, експертите от InsiderMonkey подготвят класация за 2020 година, в която се съсредоточават върху най-високите образователни равнища, съобщава Infostock.bg.

 Първите европейски независими университети са в Болоня (там е първият основан университет в световен мащаб), Оксфорд и Париж, които датират от 11 и 12 век. През Средновековието броят на университетите в Европа се увеличава бързо.

Ето и класацията, подготвена от InsiderMonkey.

10. Исландия

Процент от населението на възраст 25 - 34 години с висше образование: 47

Учениците са длъжни да ходят на училище до 16-годишна възраст. Почти всяко училище в Исландия е обществено достояние. Много малко са частните. Училище за деца от 1 до 6 години се наричат детски и не са задължителни за посещаване. Колежът в Исландия е безплатен, но се изискват такси за регистрация. Степента на грамотност на Исландия е 99% както за мъже, така и за жени.

9. Белгия

Процент от населението на възраст 25 - 34 години с висше образование: 47.4

Образователната система е разделена на три категории - фламандска, френска и немска. Всяка се финансира самостоятелно. Посещаването на училище от деца на възраст от 6 до 18 години е задължително. Учебните заведения са или субсидирани и държавни, които са предимно католически, или собственост на техните общности. И въпреки че не е задължително, около 90% от децата посещават предучилищна.

8.Швеция

Процент от населението на възраст от 25 - 34 години с висше образование: 47.5

Хубавото на държави като Швеция е, че висшето образование е напълно безплатно. Също така качеството на е високо.

Сега някои скорошни тенденции: през 2017 г. в Швеция има по-малко кандидати за висше образование в сравнение с 2016 г., но повечето от тях са приети в университетите през 2017 г.

7. Холандия

Образованието тук е задължително до 16-годишна възраст. Основно се преподава на на родния нидерландски, но английският също сериозно си пробива път в учебната програма.

6. Норвегия

Процент от населението на възраст от 25 - 34 години с висше образование: 48.2

Ако отидете там, ще видите, че дори хората, работещи на съвсем обикновена позиция, имат степен от университет. Те учат английски в допълнение към родния език в училищата. Наистина всички са много високо образовани.

5. Швейцария

Процент от населението с висше образование: 51.2

Като една от най-образованите страни в Европа през 2018 г. Швейцария продължава да поддържа тази тенденция и да заема челни позиции. Макар и да не са сред най-евтините, университетите в Швейцария са сред най-добрите и предлагат качество не само на преподаване и учене, но и на материални бази.

4. Люксембург

Процент от населението на възраст от 25 - 34 години с висше образование: 54.8

Има един публичен университет в Люксембург, основан през 2003 г., и няколко други институции, където хората могат да получат висше образование. Имайки предвид малкото население на Люксембург, този брой е повече от достатъчен, за да задоволят потребностите на страната. И все пак страната е една от най-добре образованите в Европа.

3. Литва

Процент от населението на възраст от 25 - 34 години с висше образование: 55.6

Вероятно това ви изненадва. Това със сигурност не е сред най-коментираните в медиите страни. От хората се изисква да ходят на училище до 16-годишна възраст. Очевидно степента на грамотност за хора над 16 години е 100%.

2. Ирландия

Процент от населението на възраст от 25 - 34 години с висше образование: 55.6

Красиви отвътре и отвън, не е изненадващо, че тези хора са и едни от най-образованите в света.

1. Русия

Процент от населението на възраст от 25 - 34 години с висше образование: 62.7

Правителството финансира по-голямата част от образованието. От 2005 г. до 2014 г. процентът на БВП, изразходван за образование, нарасна от 2.7% на 3.8%, но тази сума все още остава под средната стойност от 5.2% за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

А къде сме ние? България не е посочена във въпросната класация. Да се надяваме, че бием руснаците по образование. Но.....надали. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  2
  Но.....надали.
  Не ги бием.
 • 3
  1
  ХаджиМунчо
  Е как бе? Що Хасан и Ююмюн завършиха в Русенски Университет. Що не сме на 123 място?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Джеймс Бонд в Несебър:
– Кафе. Дълго кафе.
– Три лева. Двадесет и три лева.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари